V období mezi svátky proběhl v zoologické zahradě hlavního města Prahy křest nejmladšího slůněte. Poslední týden roku 2016 lidé v hlasování rozhodli, že nejnovější přírůstek v Údolí slonů ponese jméno po císaři Rudolfu II., který za svého panování choval na dvoře spoustu exotických zvířat.

Rudolfa, kterému se zkráceně říká Rudi, měl dle původního plánu pokřtít Karel Gott s dcerou Charlotte Ellou. „Byl jsem požádán, abych Karla Gotta a jeho dceru omluvil, dokonce mi napsal takový dopis,“ prozradil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který lidem dopis přečetl.

„Dnešní odpoledne jsem měl v plánu trávit s vámi a křtít nové slůně v pražské zoo. Můj zdravotní stav ale vyžadoval po prodělaném zápalu plic změnu klimatu. Věřím, že mne pochopíte a odpustíte mi, že dnes s vámi nejsem. Slůně už mi odpustilo. Těším se, až se po návratu domů se slůnětem osobně seznámím. Ať se vám v novém roce daří,“ napsal v dopise Karel Gott, který se tak nyní nachází mimo Českou republiku. Místo jeho pobytu je v současnosti tajemstvím.

Kmotrem se stal pamětník všech slonů

Roli kmotra po Karlu Gottovi převzal profesor Josef Koutecký (86), lékař a dlouholetý patron slonů v Praze. Na pódiu u Údolí slonů prozradil, že má ze sloních přírůstků obrovskou radost.

Josef Koutecký, primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Petr Dolínek na křtu slůněte Rudolfa
Autor: Karel Kopáč

„Jsem tady trochu rarita. Jsem starší než zoologická zahrada, viděl jsem na vlastní oči všechny slony, kteří touto zahradou prošli. Toho úplně prvního – Babyho – jsem krmil v roce 1936 v šesti letech. Dřív, než jsem šel do školy, jsem byl v zoologické zahradě,“ uvedl vřelým tónem Josef Koutecký.

Došlo na pavilon goril

Křtu v Zoo Praha se účastnili také náměstek ministra zahraničních věcí Miloslav Stašek, pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Ten se na místě rozpovídal také o současných problémech, které provázejí stavbu chystaného pavilonu goril. Proti tomu se totiž v minulosti ohradila Městská část Praha-Troja, na jejímž území zoo leží.

Podívejte se na video ze křtu slůněte Rudolfa:

Video
Video se připravuje ...

Křest slůněte, je to Rudolf. Jan Jedlička

Náměstek Dolínek vyjádřil pochopení k obavám místních obyvatel, zároveň místní radnici ostře kritizoval.

„Přece jenom zoologická zahrada zde vznikla jako menší, chápu obavy zdejších sousedů. Nechápu ale vzpouru místních zastupitelů, protože my pro ně děláme maximum. Otevíráme parkování, otvíráme nové lávky přes Vltavu, snažíme se najít každé řešení, aby místní zde o víkendu mohli normálně žít a zároveň aby se zoo mohla rozvíjet,“ řekl na křtu Petr Dolínek.

„Znáte někoho na Pohořelci, kdo by řekl, že na Pražský hrad se nesmí jít pěšky, že je tam o víkendu hluk? Je potřeba, aby sesedli místní z koní – z toho trojského koně – a začali se věnovat Praze a Pražanům a přestali být sebestřední,“ dodal k tématu náměstek primátorky.

Prohlédněte si fotografie ze křtu nejmladšího slůněte Zoo Praha:

Fotogalerie
13 fotografií