Bývá zvykem, že každý rok navaří magistrát na Vánoce několik porcí rybí polévky, které následně nabízí lidem zdarma. Letos se akce konala na dvou místech zároveň. Na Staroměstském náměstí polévku podávala primátorka Adriana Krnáčová, na Václavském náměstí pak Oldřich Lomecký (TOP 09). Celkem pro zájemce organizátoři připravili tři tisíce porcí.

Na místě se už krátce před začátkem začaly tvořit nekonečné fronty, v kterých si lidé museli na jídlo zdarma počkat. Celý tým rozdávačů polévky se tak v deštivém počasí ani na chvíli nezastavil. „Zima mi naštěstí není, jsem teple oblečená a z levé strany mě dost hřeje i vařící polévka,“ uvedla s úsměvem Krnáčová.

Letos polévka chutnala víc

Pražanům pokrm dokonce chutnal více než v minulých letech. „Musím říct, že letos je polévka opravdu perfektní. Chodím sem každý rok a loni byla hrozně mastná,“ sdělil Blesk.cz Pavel.

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Adriana Krnáčová tradičně rozlévala rybí polévku na Staroměstském náměstí. Lidem letos chutnala víc. Michaela Lišková

Na Staroměstské náměstí zavítali dokonce i cizinci nebo rodiny s dětmi. „Chodíme sem už tradičně vždycky s rodinou na polévku a musíme souhlasit s tím, že letos se opravdu povedla. Moc nám chutná,“ popsala Blanka s dcerou Petrou a vnukem Tomášem.

Primátorka Adriana Krnáčová tradičně rozlévala rybí polévku na Staroměstském náměstí. Lidem letos chutnala víc.
Autor: Michaela Lišková

Kuchaři tento rok spotřebovali dokonce 660 kilogramů surovin. Tradiční rybí polévku uvařil tým kuchařů podle originálního receptu. Kromě kaprů z rybářství Zbiroh do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany.

Použili i tří litry koňaku, který dodal polévce jedinečnou chuť, a na konci ji zakápli ještě karamelem a dozdobili osmaženými krutony na másle. „Každý rok se zájem o polévku zvyšuje. Tyto Vánoce jsme připravili o několik stovek porcí více než loni a předpokládám, že jako vždy žádná nezbude,“ uvedla za pořadatele akce Tereza Reitschlägeková.

Kvůli nedávným událostem v Berlíně také nedaleko stánků s polévkou celou akci hlídali policisté ozbrojení samopaly a po celé Staroměstské náměstí objížděla i hlídka policie na koních.

Fotogalerie
15 fotografií