Vaňka jako své stylizované alter ego poprvé použil Václav Havel ve hře Audience roku 1975, od té doby pak ještě desetkrát. »Ferdinand je disident, má některé rysy svého stvořitele, zrod všech vaňkovských her spadá do období normalizace a postavu Vaňka pak použili ve svých hrách i někteří Havlovi přátelé a souputníci jako Pavel Kohout, Jiří Dienstbier a Pavel Landovský; zahraniční vaňkovkou je hra Rock’n’roll Toma Stopparda.

Radnice vypsala soutěž v rámci oslav Havlových nedožitých osmdesátin. Na výběr bylo z 22 originálních návrhů. Vítězné dílo dvojice architektů Ley Dostálové a Petra Pištěka podle porotců podporuje imaginaci a navozuje lehce absurdní atmosféru.

Rudá barva zase evokuje někdejší totalitní režim. Sedací plocha lavičky o délce 1989 milimetrů odkazuje na zlomový rok českých dějin. „Dá se říct, že touto decentní připomínkou splácíme svému vzácnému občanovi starý dluh,“ řekl předseda poroty, která vybrala vítězný návrh, a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina.

Letošní dvojí jubileum Václava Havla si lidé i řada institucí připomíná celý rok. Velká část akcí se konala v říjnu kolem výročí narození. Další pak v prosinci v připomínce Havlova úmrtí.