„Velice si toho vážím. O to víc, když má někdo něčeho nadbytek a napadne jej dobrá úvaha podarovat ostatní. A když je to navíc do domova seniorů a azylového domu, nejen Prahy 7, toho si vážím o to víc. Lidé to s radostí přijmou a nebudou říkat, že to nejde z nějakých důvodů. Jsem rád za každou takovou věc, a hlavně že je ochota obdarovat lidi kolem sebe,“ říká Jan Čižinský.

Senioři si tak rozdali několik dní před Vánoci dárky a spokojeně odcházeli ke svým rodinám nebo do pokojů. Redaktor Blesk.cz vyzpovídal několik z nich, jak budou svátky klidu a míru trávit.

Rodina a dobrá společnost

„Vánoce budu trávit tady v domově, protože jsem sama. Mám sice vnučku, ale ta je mimo Prahu, takže budeme s některými kolegyně trávit Vánoce spolu. Máme v poledne štědrovečerní oběd a večer si něco samy připravíme, sesedneme si v hale. Už tady sedávám asi čtyři roky každý den. A Štědrý večer si uděláme každý sám a pak si spolu sedneme a rozdáme si společně malé dárečky,“ svěřuje se Libuše Kocholová (87).

Růžena Knirschová (79) oslaví Vánoce v pečovatelském domě a poté vyrazí za svou rodinou. „Sejdeme se tu v pátek, zůstaneme tu jen dvě. Já přes svátky odjedu na dva dny k rodině a pak se vrátím a budu tu trávit i Nový rok. Mimo Prahu pojedu za synem, ale chtěla jsem až po Vánocích, abych Štědrý večer byla s Libuškou a nenechala jsem ji tu samotnou,“ popisuje.

Svátky plné cestování má před sebou další seniorka Eva Rohlová (85). „Já mám velkou rodinu, před Vánoci pojedu k vnukovi, který má dvě děti, a další mám kousek odsud, kteří mají zase čtyři děti. Bude toho opravdu hodně. Mám celkem deset pravnoučat a než je všechny objedu, tak to bude trvat nějaký čas. Jinak jsem tady s kolegyněmi moc ráda, máme tu skvělou partu, máme se rády a vždy si vyjdeme vstříc. Trávíme spolu dlouhé roky i narozeniny a další svátky,“ doplňuje na závěr.  

Fotogalerie
20 fotografií