K vánočnímu období neodmyslitelně patří dobročinné akce a pomoc potřebným. Jinak tomu nebude ani letos – v Praze se chystá hned několik událostí, během kterých se bude darovat jídlo a navozovat vánoční atmosféra lidem, kteří by si jinak závěr letošního roku příliš neužili.

Přímo na Štědrý den budou politici kolemjdoucím rozdávat rybí polévku na Staroměstském náměstí, na Kampě, ve Vršovicích a na Václavském náměstí.

Darujte část své večeře

Hned na několika místech proběhne den poté akce s názvem „Vánoce společně“ hnutí Studenti pomáhají. Organizátoři akce vyzývají ostatní, aby potřebným lidem na Boží hod přinesli zbytky své štědrovečerní hostiny. Stánky pořadatelů se budou nacházet na náměstí Jiřího z Poděbrad, Strossmayerově náměstí a ve Vrchlického sadech.

Bezdomovecká zařízení na území metropole chystají také pro své klienty zpestření. „Na lodi Hermes budou kromě cukroví nabízet ještě vánočku a čaj,“ informoval ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Terénní pracovníci budou přímo na ulici lidem rozdávat instantní polévky, konzervy, sáčky čaje nebo kávu. Také v pražském azylovém domě nezůstanou na Štědrý den pozadu. Lidé zde dostanou speciální večeři.

„Na stole bude kapr s bramborovým salátem a jako moučník štrúdl. Obdarovány různými dárečky už byly také děti z azylových domů,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).