V zoologických zahradách na světě najdete jen pár jedinců tohoto druhu. V přírodě žije varanovec bornejský pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu.

„Varanovec bornejský zůstával po desítky let velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho vidět ve volné přírodě. Proto bývá označován jako svatý grál herpetologů (tento vědní obor studuje jak vzhled plazů a obojživelníků, tak i jejich chování – pozn. red.),“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Ze zoologických zahrad se jich nejvíce chová v japonské Zoo Širawa. Jejímu majiteli se podařilo tento vzácný druh poprvé v historii rozmnožit v roce 2014 a právě od něj pražská zoo sedm varanovců získala. Kromě samice vylíhlé v roce 2014 ještě šest mláďat vylíhlých během letošního září a října.

Chuť na žížaly

„Mláďata prozatím zůstávají v zázemí, kde budou mít patřičný klid na růst a dospívání,“ uvedla mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková. „Celá skupina si v pražské zoo zvyká velmi dobře a do své hlavní potravy, žížal, se prý varanovci pouští s nevídanou dravostí,“ dodala.

Ve volné přírodě žije varanovec bornejský skrytě podél vodních toků v podzemních úkrytech a je aktivní převážně v noci.

Podívejte se, jak varanovec vypadá:

Fotogalerie
3 fotografie