Budova Státní opery je zavřená už přes čtyři měsíce, teprve teď však Národní divadlo na doporučení komise vybralo firmu, která ji přibližně do dvou let celkově zrekonstruuje. Proces se protáhl proto, že se řešilo, co všechno projde opravou.

Zda rekonstrukce potrvá opravdu plánovaných 27 měsíců, zatím není jasné. Program této a příští sezony se odehrává na náhradních místech – mimo jiné v Hudebním divadle Karlín.

O opravě opery se mluví léta a cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Nakonec vyhrála firma Hochtief CZ s nabídkou 858 milionů korun. Ministerstvo kultury navyšování zdůvodnilo tím, že předchozí investiční záměry zahrnovaly pouze opravy vybraných technologií a dílčí restaurátorské práce na historické budově.

Při přípravě projektové dokumentace se ale prý přišlo na další nedostatky ve stavu obou budov či statice historického objektu. Podle ministerstva je nutná generální rekonstrukce obou budov.

Financování rekonstrukce zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad, z nějž se hradí opravy či novostavby sídel několika významných kulturních institucí. Peníze šly i na dostavbu hostivařského depozitáře pro Národní knihovnu, revitalizaci Klementina či rekonstrukci hlavní budovy Národního muzea.

Fotogalerie
8 fotografií