Lavičky, které mají sledovat stav životního prostředí nebo počasí, budou stát v centru metropole, na Žižkově a Vinohradech, ale i v Holešovicích nebo v Praze 8.

„Na jedné straně je tu potřeba doplnit a obměnit zastaralý a nevzhledný městský mobiliář, ale zároveň také chceme více vyhovět potřebám lidí,“ řekla již dříve primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Tato chytrá lavička využívá pouze solární energii a dokáže dobít telefony, tablety, čtečky nebo fotoaparáty, poskytnout internetové připojení či monitorovat znečištění ovzduší.
Autor: ČTK

V půlce příštího roku podle ní město provoz vyhodnotí a chytrými lavičkami postupně nahradí všechny současné. Takzvaně chytré kontejnery by zase měly dát svozové firmě samy informaci o tom, kdy jsou naplněné a je třeba je vyvézt.

V plánu jsou i parkovací senzory

Projekt smart city v Praze spolkne v následujících letech stovky milionů. Chystají se mimo jiné i parkovací senzory. 

V rámci smart city chce metropole využít moderní technologie pro zlepšení kvality života obyvatel. Nezisková organizace Transparency International nedávno informovala, že příprava těchto projektů může Prahu ročně stát až 300 milionů korun. Bude je platit městské firmě Operátor ICT.

Opozice investici zpochybňuje. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by se podle ní měla věnovat zásadnějším problémům.

Lavička by mohla vypadat podobně jako tato, kterou loni vyrobili studenti ČVUT:

Fotogalerie
3 fotografie