Praha navýšila svůj podíl na výkonu české ekonomiky o dvě desetiny bodu na 24,4 procenta. V minulých letech přitom docházelo k poklesu těchto čísel. Podle statistiků za to mohl hlavně význam zpracovatelského průmyslu na tvorbě hrubé přidané hodnoty celé republiky a vliv exportu na růst národního HDP. Tyto faktory prý podporují růst spíš mimo hlavní město.

V rámci České republiky činil loni HDP na jednoho obyvatele 432 tisíc korun, v Praze to bylo více než dvojnásobných 881 400 korun. Všechny ostatní kraje naší země jsou pod průměrem, druhý Středočeský kraj vytváří 11,6 procenta celkového výkonu české ekonomiky, Jihomoravský kraj přispívá 11 procenty s tím, že jeho HDP na jednoho obyvatele činí 425 000 korun.

Nejméně ze všech přispívá k ekonomickému růstu země Karlovarský kraj, jehož podíl činí 1,9 procenta. Informace vyplývají z regionálních účtů, které vydal Český statistický úřad.

Hlavní město České republiky se vzhledem k ekonomické síle nachází v popředí celoevropských statistik. Ty jsou zatím aktuální do roku 2014, kdy si Praha udržela pozici devátého nejvýkonnějšího regionu v Evropské unii. Nejlépe dopadl vnitřní Londýn, za kterým se umístilo Lucembursko a Brusel. Za Prahou například skončily Stockholm nebo Vídeň.