Dávno jsou pryč doby, kdy služební vozidla „měšťáků“ měla omezené vybavení a strážníci si stěžovali na nekvalitní výstroj. „Změnilo se naše vybavení hodně k lepšímu. Nejvíce používáme asi hasicí přístroje, startovací kabely, základní věci v lékárničce i třeba vodítko na psy. Máme také mnohem více věcí na naši ochranu,“ říká redaktorovi Blesk.cz strážník Tomáš Klouzal (37).

V nových vozidlech mají městští policisté k dispozici rozličné věci. Vybaveni jsou například i na přestřelky, ve vozidlech mají neprůstřelné vesty a helmy. Tu použil Tomáš jednou, ale zároveň to pro něj byl asi nejkritičtější zásah v jeho kariéře.

Video
Video se připravuje ...

Nový Volkswagen Caddy Tadeáš Provazník

„Asi nejtěžší zásah, kterého jsem se zúčastnil, bylo, když muž vyhrožoval ostrou nabitou zbraní své partnerce, když byl opilý. Dopadlo to naštěstí dobře, k výstřelu nedošlo, ale šli jsme tam v neprůstřelných vestách, a to člověk nikdy neví, co se může stát,“ svěřuje se dále Klouzal. 

Během chvíle záchranářem

Nově mají strážníci v mnohých vozidlech kromě lékárniček i defibrilátory. Jen během posledního roku takto dokázali při zásazích zachránit život přibližně 15 lidem. „I kdybychom měli zachránit jen jednoho člověka a jindy defibrilátory nepoužít, tak to za to rozhodně stojí,“ říká mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová.

Větší vozidla jako Volkswagen Caddy, kterých mají policisté 22 zcela nově, ukrývají mimo „botiček“ a defibrilátorů také rozličné další vybavení pro řešení situací, se kterými si dříve strážníci nemohli poradit.

„Zavazadlový prostor byl sekundárně určen k vestavbě speciální konstrukce se dvěma výsuvnými kontejnery pro ukládání „botiček“ a speciálního vybavení, jako jsou ochranné přilby, neprůstřelné vesty, záchranářský batoh nebo automatizovaný externí defibrilátor,“ doplňuje Seifertová.

Nové vozidlo Hyundai i30
Autor: David Malík

Kromě Volkswagenů mají policisté nově i vozidla Hyundai i30. „Nová služební vozidla jsou vybavena zcela novým výstražným světelným a zvukovým zařízením, radiostanicemi a kamerovým systémem, který bude monitorovat dění před a za vozidlem. Záznamy z kamer budou následně využívány k řešení případného přestupkového jednání,“ popisuje Seifertová.

S tímto vozidlem slouží nově i strážnice Adéla Postulková (42). „Dříve jsem sloužila u parkové hlídky a nově jsem teď u motorizované hlídky,“ říká pro Blesk.cz. Změna to pro ni ale není tak výrazná. „Vždycky mě potěší, když nám lidé za naši práci děkují, ale občas se najdou i lidé, kteří nás vidí neradi, to k tomu patří. U městské policie jsem asi 13 let a jsem ráda, že naše vybavení je pořád lepší. Například uniformy máme hodně kvalitní a moderní,“ popisuje nakonec.

Podívejte se, co všechno v nových vozidlech městské policie najdete:

Fotogalerie
26 fotografií