Předchůdce IPR Útvar rozvoje města (ÚRM) roku 2008 sepsal studii, v které hledal po Praze místa k umístění Slovanské epopeje. „Vytipoval Vítkov a udělal i ověřovací studii, že by pavilon v severní části kopce mohl opravdu stát. Problém je, že areál má vystavět hlavní město Praha, které vlastní i Vítkov,“ vysvětlila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Studii už tedy IPR dávno sepsal, ale potenciální místo se pořád hledá dál. „Teď se má celá věc zkoumat znova, což nechápu. ÚRM tehdy vše prověřil a existuje dokument, kde píšou, že Epopej má stát na Vítkově. Teď začala opět hysterie ohledně místa, což je podle mě plýtvání veřejnými prostředky. Pořád se prověřuje něco na základě zadání, ale my máme dokument z roku 1925, kde Mucha jasně říká, že si přeje mít Epopej na Vítkově a máme prověřovací studii od instituce, která je podřízená magistrátu,“ uvedla Vladislava Hujová.

Kde nakonec skončí Slovanská epopej? Mucha si ji přál na Vítkově.
Autor: Daniel Vitouš

I vnučka Muchy chce Epopej na Vítkově

Umístění Epopeje na pražském Žižkově podporuje i zdejší rodačka, paní Jarmila Mucha Plocková, což je vnučka Alfonse Muchy. „Pro nás to je tedy i srdeční záležitost a otázka cti, jelikož i vnučka Muchy podporuje myšlenku toho, že to má být tady na Vítkově. Akorát že se vše dostalo na jakousi politickou úroveň, kde tahají místa jak králíka z klobouku, přičemž bylo vše dávno ověřené a i na to byly tenkrát peníze,“ řekla starostka.

Aby městská část Praha 3 podpořila Muchovo přání, vytvořila nadační fond a petici, díky kterým by měl magistrát zvolit umístění a postavení pavilonu na hoře Vítkov. „Chceme, aby se už nehledala zbytečně jiná místa, když už dřív ÚRM schválil Vítkov jako vhodné místo a i sám Mucha si ho vybral,“ dodala Hujová.

Z Vítkova by také měl vést při vybudování areálu výtah, který by vedl až do tunelu, spojující Žižkov a Karlín, což by bylo výhodné pro obyvatele obou městských částí. „Kdyby byl tunel tak osvětlen a zkultivován, aby to byla příjemná průchozí pasáž,“ dodala.

Epopej by také mohla navazovat na takzvanou muzejní cestu, která by spojovala muzeum na Václavském náměstí, na Florenci, dále pak muzeum železnic, které má vzniknout u Masarykova nádraží a národní památník s Epopejí na Vítkově. „Z hlediska turistiky by to mohla být velmi pěkná atrakce,“ sdělila Blesk.cz starostka Prahy 3.

Epopej pojede do Japonska

Muchovo dílo se mělo původně odvážet do Číny, z čehož nakonec sešlo. Epopej ale převezou do Japonska, kde se bude konat rok české kultury. „Diskutuje se o tom, že by se pak měla vrátit zase do Moravského Krumlova, ale mělo by být určeno nějaké koncové místo,“ doplnila Hujová.

Dokonce i nevlastní bratr paní Jarmily a dědic po známém malíři, John Mucha, podal žalobu na hlavní město, které za 100 let nesplnilo přání jeho dědečka, i když Praze malíř daroval takový unikát. Starostka Prahy 3 založila společně se starostkou Sokola Hanou Moučkovou, předsedou legionářské obce Pavlem Budínským, kunsthistorikem Jiřím Kotalíkem a žižkovským rodákem a spisovatelem Ondřejem Neffem nadační fond.

 Ten na konci týdne vypíše petici, kterou může na podporu podepsat, kdokoliv bude chtít. „Potřebujeme nějaký určitý počet podpisů pouze Pražanů, abychom ji mohli společně s dalšími dokumenty předat magistrátu. Myšlenku Epopeje na Vítkově můžou ale podpořit i další. Petici mohou zájemci podepsat elektronicky nebo si ji vytisknout. Nacházet se bude i u nás na radnici a v dalších místech,“ uzavřela starostka Vladislava Hujová.

Podívejte se, jak Epopej vypadá:

Fotogalerie
18 fotografií