Cílem akce bylo ukázat předvánoční ulice plné zabíjení kaprů z trochu jiného úhlu pohledu, než jak jsou vnímány běžně. „Lidé přihlížejí smrti tisíců ryb a nepřijde jim na tom nic špatného, přestože kapři cítí stejně jako jiná zvířata. Na příkladu scénky se zabíjením psů se snažíme v lidech vyvolat soucit se všemi zvířaty bez rozdílu. Žádné zvíře by nemělo být týráno a zabito kvůli chuti, zábavě či oblečení člověka,“ vysvětlovala svůj popud aktivistka Kateřina (28). 

Výkřiky „kupte si psí maso“ přilákaly davy šokovaných lidí. „Mami, to je vtip?“ ptala se holčička, když si četla s maminkou leták, za kolik nabízí zabití a stažení z kůže. Ta samozřejmě odpověděla, že ano. Ovšem lidé ve stánku si stáli za svým, že o vtip se nejedná.


O vtip skutečně nešlo právě proto, že se snažili upozornit na zkreslené představy o rybách i dalších zvířatech. „Díky vědcům však již víme, že ryby cítí bolest a prožívají stres. Ryby se umí učit, tvoří mezi sebou sociální vazby a dokážou si pamatovat informace staré několik týdnů nebo měsíců. Nejsou tedy svým vnímáním odlišné například od psů,“ vysvětlovali organizátoři akce.

Akce se v Praze letos konala již podruhé. Skrze obdobné scénky s vlastními psi upozorňují aktivisté na utrpení kaprů i v Brně, Ostravě, Hradci Králové a Plzni.
Aktivisté měli akci promyšlenou.
Autor: Eva Fornálová

Kontroverzní scénky se mohou zdát příliš dramatické a běžného člověka odrazující. „I když mohou být reakce z počátku šokované, srovnání psů a kaprů jim umožní pohlédnout na situaci z jiné perspektivy,“ říká Kateřina.

Na místě kromě herců nechyběli ani aktivisté, kteří se věnovali kolemjdoucím, se kterými diskutovali o důvodech, proč by měly být Vánoce svátky klidu a míru. Zaskočení lidé tak dostali nejen vysvětlení, ale také možnost ochutnat rostlinné alternativy a domů odcházeli s letáčky s recepty na pár veganských jídel.

Respondent, který se nad zabíjením zamyslel
Autor: Eva Fornálová

„Nikdy bych psa nesnědl. Ale když se nad tím zamyslím, dává to smysl, jak to máme jako společnost zajímavě rozdělené. V Číně by nás tohle nenadzvedlo,“ hodnotil s úžasem pan Tomáš (29), který se zastavil u stánku náhodou.

Člověka by mohlo napadnout, že by dramatická scénka mohla účinkující pejsky nějak vystrašit. „Každý z pejsků je ve scéně krátce. Každého si potom hlídá jejich člověk a v případě nervozity nebo chladu pejska ze scénky odebere,“ vysvětlovala ještě na začátku aktivistka Kateřina.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:
Fotogalerie
21 fotografií