Zákazníci si pak mohou vyzdobený hrob zesnulého prohlédnout na fotografiích, které jim zaměstnanci za poplatek pošlou e-mailem nebo poštou.

Poptávka po službách týkající se hrobů je podle ředitele organizace Martina Červeného rok od roku vyšší. „V průměru přijímáme zhruba 700 objednávek měsíčně,“ uvedl Červený. Pokud si majitel hrobu objedná mytí hrobu nebo hrobky, zaplatí od necelých 200 do zhruba 700 korun.

Instalace 30 centimetrů vysokého vánočního stromku vyjde na 60 korun, položení svícnu 140 korun. Objednat si Pražané mohou i rozsvícení svícnu či svíce v určité datum, třeba na výročí nebo právě o svátcích.

Fotografie vyzdobeného hrobu e-mailem či poštou

Pokud se majitel nemůže přijít na upravený hrob podívat osobně, může si objednat fotografii. Za 50 korun mu foto přijde e-mailem, za 150 korun poštou. Právě zasílání fotodokumentace je podle ředitele jednou z nejvyhledávanějších služeb. „Využívají ji zejména lidé žijící v zahraničí nebo mimo Prahu a nepohybliví lidé,“ doplnil.

Městská příspěvková organizace nabízí i další služby. Lidé si mohou na podzim objednat dušičkovou výzdobu, na jaře a v létě výsadbu macešek nebo begonií. Ceny se pohybují kolem 300 až 400 korun. Pravidelná zálivka pak vyjde na 575 korun.

V nabídce správy hřbitovů je i celoroční údržba, mytí, osev nebo osázení hrobů na Vyšehradě, na Olšanech, v Ďáblicích i na dalších místech v Praze. Taková služba vyjde v případě hrobového místa na 1328 korun, zhruba o 300 levněji v případě urnového hrobu.

Správa pražských hřbitovů pečuje o více než 200 000 hrobů v celé Praze. Organizuje mimo jiné projekt adopce významných hrobů nebo ukládání uren do takzvaného lesa vzpomínek.

Podobnou službu nabízela správa i na Dušičky:

Fotogalerie
24 fotografií