Území, které má rozlohu jako 260 Václavských náměstí, bylo zanedbané a bez jasné vize. To se má v blízké budoucnosi změnit. Institut plánování a rozvoje chce čerpat ze zkušeností se správou podobných území z Barcelony, Lille, Lisabonu a Milána.

„Nekoordinovaná správa způsobuje postupnou devastaci území, kde lze nalézt nejednu nepovolenou skládku. Podobné plochy na rozhraní města a krajiny v Západní Evropě poskytují nedocenitelné ekosystémové služby a nabízejí zajímavé aktivity návštěvníkům,“ říká pro Blesk.cz Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy.

„Jsem přesvědčen, že příměstský park Soutok je velmi žádoucím projektem. I nadále jsem připraven v rámci svých možností tento projekt podporovat,“ dodává starosta Černošic Filip Kořínek.

Takto vypadá park Collserola v Barceloně, kde se chce Praha inspirovat.
Autor: IPR Praha
Prvním krokem k proměně lokality je ustavení základních principů, které budou řešit jednotlivé záměry a problémy celého území. Poprvé se plánovači sejdou v únoru 2017 a zasednou se všem důležitými správci pozemků. Mnoho z nich spolu přitom dlouhou dobu nekomunikovalo, což znemožňovalo koordinaci jednotlivých záměrů, které si tak mnohdy konkurovaly. Výsledkem nulové komunikace byla například výstavba Velkotržnice Lipence uprostřed záplavového území, plán na splavnění Berounky pro rekreační plavbu nebo těžba štěrkopísků na Zbraslavi.

Jeden velký park

Institut plánování a rozvoje Prahy ale už má plán, co by zde mohlo vzniknout. Hrubý obraz Příměstského parku Soutok v lednu 2017 předloží ke schválení pražským radním.

„Lokalita je naprosto úžasná, a to jsem jich za posledních 25 let viděl opravdu hodně. Příprava příměstského parku na soutoku má nejlepší předpoklady, aby byla úspěšná. Má totiž dobrý základ, který je nastaven velice participativně,“ popisuje ředitel příměstského parku v Lille Pierre Dhenin.

Na první změny se můžou Pražané těšit v roce 2018. Nejdříve půjde o rychlé a levné zásahy jako infostánky nebo akce, které oblast oživí a začnou posilovat značku lokality jako místa pro trávení volného času. Velký potenciál má pravý břeh Berounky, kam už dnes místní chodí na procházky.

Takto v současnosti vypadá soutok Vltavy a Berounky.
Autor: Pierre Bourdis

„Stačí cesty zkvalitnit a doplnit, a oblast bude vyvolávat zájem i Pražanů ze vzdálenějšího okolí. Existují tu i aktuální projekty revitalizace Lipanského potoka, obnova údolnice Berounky, Sportovně rekreační areál Radotín a revitalizace území kolem sádek na levém břehu Vltavy nad modřanským jezem,“ doplnil Vácha.

Příměstský park na soutoku bude podle zainteresovaných lidí pro město přínosný v mnoha ohledech. Může přispět k lepší ochraně unikátních prvků v krajině – nezastavěná přírodní niva je domovem pro rozmanité a unikátní rostliny i živočichy. Navíc funguje jako přírodní protipovodňové opatření.

„Navíc to bude možnost, kde by Pražané mohli trávit volný čas. Příměstský park v Barceloně navštíví až 3,5 milionu návštěvníků za rok,“ říká na závěr Vácha.

Fotogalerie
9 fotografií