Značky, které zakazují vjezd osobních přepravníků neboli segwayů, nechá Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) nainstalovat na 250 místech městských částí Prahy 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 a 8. „Nevím, kolik přesně jich je v tuhle chvíli už hotových, navíc se dané číslo stejně každou hodinu mění, ale můžu říci, že jsme už za půlkou,“ sdělila Blesk.cz Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK.

S instalací všech dopravních značek by mělo být TSK hotové do 10. prosince. „Vše jde podle plánu, montujeme značky po jednotlivých městských částech, například v Praze 1 už určitě jsou. Nejspíš termín stihneme, pokud se tedy nestane nějaká nečekaná událost jako třeba mrazy, kdy by lidé nemohli vyjít vůbec ven na ulici,“ poznamenala Lišková.

Turisté na segwayích stále v ulicích

Zákazy segwayů ale zatím nejsou platné. Jezdci na vozítkách se jimi musí začít řídit až ve chvíli, kdy magistrát dokončí instalaci všech 610 dopravních značek. Proto je možné, že na Staroměstském náměstí nebo Pražském hradě turisty na segwayích uvidíte.

Video
Video se připravuje ...

Na Staroměstském náměstí a Pražském hradě můžete stále potkat turisty na segwayích, zákaz bude platit až po nainstalování všech značek. Martina Neckářová

Veškerá výroba a namontování značek zakazujících vjezd vozítek segway vyjde Prahu na minimálně 3,7 milionu korun. Vyplývá to z materiálu, který schválila městská rada. Další stovky tisíc korun stála reklamní kampaň magistrátu namířená proti jezdcům na těchto dvoukolových vozítkách. Úřad už dřív zveřejnil částku ve výši 400 000 korun.

Na základě žádostí dalších městských částí se oblast, kde se budou značky nacházet, rozšířila, a proto bylo nutné připravit rozsáhlý projekt, kde je přesně řešena každá hraniční ulice a umístění každé dopravní značky. Jsme už tak doslova na dosah cíle, kterým je konec ohrožování chodců těmito vozítky,“ uvedl náměstek pro dopravu a sport Petr Dolínek (ČSSD).

Fotogalerie
4 fotografie