Aby si lidé zajistili ve Vackově místo k přespání, měli by si vždy vyzvednout rezervační lístek v Tusarově ulici v Praze 7, kde má Armáda spásy nízkoprahové centrum.

„Vydáváme je každý den od 17 do 17:30 hodin. Když se pak s lístkem nedostaví na Vackov do 20:45, místo jim propadne. Do noclehárny mohou samozřejmě přijít i lidé bez rezervace, ale může se stát, že už se sem nedostanou,“ řekla Blesk.cz ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše – Armády spásy v ČR Lenka Sadilová.

Noclehárna je přístupná každý den od 20:15. U vchodu každý dostane namazaný chléb, teplý čaj, deku na spaní, hygienické potřeby a v případě potřeby oblečení i lékařské ošetření.

Bezdomovci jsou ve Vackově ubytováni v pokojích po osmi, zvlášť ženy a muži. U každých dvou pokojů se pak nachází sprcha a toaleta, kterou mají po celou dobu k dispozici.

Ve 22 večerka, v 5:45 budíček

V 10 hodin večer nastává večerka. Na noc tu vždy zůstávají dva zaměstnanci. Většinou ale nejsou žádné problémy, lidé jsou rádi, že se tu v klidu a v teple vyspí. V 5:45 ráno je pak budíček. Lidé pak po skupinách opouštějí noclehárnu. Od 7 do 8 hodin probíhá úklid pokojů,“ popsala Sadilová.

Samozřejmě v noclehárně platí určitý režim, to znamená, že všichni, kdo chtějí přespat, musí být plnoletí, nesmí požívat alkohol, drogy ani uvnitř kouřit. Pokud by byl někdo agresivní, personál ho okamžitě vyvede ven.

Noclehárna Vackov je pro bezdomovce otevřena každou noc od 20:15 do 7 hodin ráno.
Autor: Michaela Lišková

Zdravotní péči mají bezdomovci k dispozici každé pondělí, středu a pátek do 23 hodin. Sestřičce ve Vackově pomáhají také dobrovolníci z řad studentů 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří si tak splní svou povinnou praxi.

Chodí sem i podnikatel, který zkrachoval

Do Vackova přicházejí lidé různých věkových skupin i pohlaví. Průměrný věk se ale pohybuje kolem padesátky a noclehárny využívají více muži než ženy.

„Spíše k nám chodí muži, proto tu pro ně máme i více míst. Žen je méně, protože celkově na ulici žije mnohem méně žen než mužů,“ popsala pracovnice Armády spásy.

Mezi bezdomovci najdete také jedince, kteří žijí na ulici už několik let. „Jeden pán, co tu přespává, je bez domova od roku 1990. Problém u takových lidí je, že už jsou na svou situaci zvyklí, a nechtějí se proto už začleňovat zpátky do běžného života,“ řekl zástupce starostky David Gregor (ČSSD). Do Vackova přicházejí ale i nováčci, kteří se na ulici pohybují jen chvíli.

„Není to dlouho, co jsem skončil bez střechy nad hlavou. Býval jsem podnikatel ve stavebnictví, pak se mi ale přestalo dařit a zkrachoval jsem. Manželka mě vyhodila z domu a rodinu nemám, nebo spíš mít nechci. Ve Vackově jsem teprve podruhé, mezitím se snažím nějak dostat zpátky na vlastní nohy,“ popsal jeden z mužů, který se přišel do noclehárny ukrýt před zimou.

Bezdomovce venku hledá terénní služba

Když se náhodou noclehárna ve Vackově zaplní, neznamená to, že musí člověk přečkat chladnou noc na ulici. „Pokud je tu plno, informuje mě o tom dispečink Centra sociálních služeb Praha. Vede evidenci volných míst na zimních noclehárnách. Pokud by se stalo, že se všechny naše noclehárny zaplní, otevřeme takzvanou volnou židli, která se nachází v našem denním centru. Poskytla by tak zhruba 100 míst ke spaní v teple,“ dodala ředitelka.

Noclehárna Vackov je pro bezdomovce otevřena každou noc od 20:15 do 7 hodin ráno.
Autor: Michaela Lišková

Po celou noc fungují vždy dvě služby, které mají rozdělenou Prahu podle městských obvodů. Tam pak každá projíždí a hledá lidi bez domova, kteří se nacházejí v zimě na ulici, a nabízí jim pomoc.

Podívejte se, jak to v noclehárně Vackov vypadá:

Fotogalerie
12 fotografií