Trojský útulek neslouží jako přechodný domov pouze psům, nicméně jich tu je nejvíc. Místo tu mají až pro 200 z nich, denní stav se ale pohybuje kolem 120.

„Máme docela přehledné stránky, tudíž když se lidem ztratí pes a nemají ho očipovaného, tak je sledují, jestli svého pejska nepoznají. Tím pádem máme skoro devadesátiprocentní úspěšnost ve vydávání,“ sdělil Blesk.cz vedoucí útulku Václav Steinbauer.

Psi se tedy v útulku většinou moc dlouho nezdrží a brzy se jim najde nová rodina. „V průměru přijímáme za měsíc 200 až 250 psů, což je obrovské číslo, většina z nich se ale vrátí domů či najde domov nový. Ti psi tu tak nezůstávají dlouho, většinou třeba 14 dní. Měli jsme tu ovšem třeba i pejska, který tu byl už asi šedesátkrát,“ uvedl Steinbauer.

Dědit psy se lidem nechce

V útulku se starají i o zvířata nemocných lidí, kteří jsou odvezeni do nemocnice a nemá se jim kdo o zvíře postarat. Samozřejmě se do útulku přivážejí i pejsci po zemřelých majitelích.

„Děti či dědici majetku po zemřelé osobě nechtějí psa, oni chtějí hlavně peníze, dům, a zvíře tak musí do útulku. U nás je do té doby, než se ukončí dědické řízení. Správně, pokud chtějí lidé dědit, by se měli postarat i o psa. Je to všechno o domluvě, ale někteří jedinci na naše upozornění vůbec nereagují. Dokud dědické řízení není u konce, my s pejskem nemůžeme nic dělat, tudíž ho tu pak máme třeba dva a půl roku,“ upozornil vedoucí útulku.

Denní stav pejsků v útulku v Troji je kolem 120, jelikož útulek má 90% úspěšnost ve vydávání.
Autor: Michaela Lišková

Útulek v Troji zachraňuje i zvířata, která se stala obětí překupníků psů či množíren. „Například jsme tu měli asi 25 zvířat od jedné paní, která je chovala v otřesných podmínkách, načež jí byla odebrána, ale ona si pořídila hned další. Potom ji odvezli do blázince a zakázali jí chov. Jenže my jim pak ale nemůžeme najít domov, protože ta osoba je stále vlastní,“ vysvětlil Václav Steinbauer.

Do útulku přišlo také 13 jorkšírů ve strašném zdravotním stavu. Ti byli majiteli odebráni, jelikož žili v neskutečných podmínkách pro psí život, a tak se o ně v útulku museli dále postarat, aby se zase „dali do kupy“.

Rvali se, kdo první sáhl na kliku

Někdy ale zase do útulku přicházejí krásní psi a to mají pak zaměstnanci co dělat, aby stíhali zvedat telefony.

„To je třeba 50 telefonátů za den, že si psa chtějí zamluvit. My ale nezamlouváme, kdo dřív přijde, tomu psa dáme. Ze zákona máme lhůtu 4 měsíce, a když se v té době majitel nepřihlásí, můžeme pejskovi hledat nový domov. Jakmile psa nabídneme k výdeji, lidi tu čekají třeba od půlnoci. Jednou jich tu bylo asi 20 a dva chlapi se dokonce porvali, kdo sáhl první na kliku,“ popsal boj o zvířata vedoucí útulku.

Starší psi našli domov 17. listopadu

Psa z útulku nedostane každý. Pokud už někdo psa z Troji měl a utekl mu či ho vrátil, mají to pracovníci v záznamu a dalšího už nedostane.

Lidé také nemají tolik zájem o starší pejsky, přesto se skoro všichni nedávní stařící z útulku odevzdali novým majitelům. „Na svátek 17. listopadu sem přišlo několik normálních slušných lidí a poskytlo domov našim staříkům. Za to jsem byl moc vděčný,“ řekl s úsměvem Václav Steinbauer.

V útulku můžete najít třeba krásného jack russell teriéra.
Autor: Martina Neckářová

Při vánočním úklidu se lidé zbaví i psa

S Vánocemi přišel i novodobý trend. „Dříve to bylo tak, že si před Vánocemi hodně lidí bralo pejsky z útulku, aby jim našli novou rodinu. Dnes je to bohužel naopak, před svátky lidé dělají vánoční úklid, a tak se zbaví i svého psa, který jim je na obtíž. Samozřejmě i po Vánocích psů přibývá, jelikož se stávají nechtěnými dárky,“ sdělil vedoucí útulku.

Pokud si někdo nemůže pejska dovolit či nemá čas se o něj starat, může si jednoho v útulku vypůjčit a zajít s ním na procházku. Pro veřejnost mají v Troji otevřeno od 9 do 17 hodin.

Ve vnitřních prostorách se taky nachází takzvaný zookoutek, kde polehávají hadi, zpívají papoušci či si jen tak lenoší želvy a ropuchy. Zvířata v zookoutku ale majitele nehledají, mají stálý domov v útulku a slouží na ukázku třeba dětem při exkurzích.

Druhá pobočka útulku městské policie se pak nachází v Dolních Měcholupech, kde jsou umístěny především kočky.

Podívejte se na fotografie pejsků v útulku:

Fotogalerie
22 fotografií

Takhle pejsci štěkají, když přijdete do útulku:

Video
Video se připravuje ...

Pokud vejdete ke psům, uslyšíte jen štěkot pejsků, co žadoní o piškoty. Martina Neckářová