Zdražování bytů, hádky ohledně dopravy, používání výrazů jako „debil“ nebo „kokot“ přímo z úst primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nebo problémy s veřejnou dopravou. Schvalování rozpočtu hlavního města na příští rok se několik hodin neslo pouze ve smyslu výčitek na současný stav. Padly i návrhy na odvolání například Petry Kolínské (SZ) z rady nebo omluvu pro odvolaného ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka.

K tomu hlavnímu, schválení rozpočtu, se však zastupitelstvo nedostalo. V diskusi návrh kritizovali opoziční zastupitelé. Vytýkají mu například zvyšující se běžné výdaje nebo chybějící významné investice. Návrh počítá s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy Kč. Rozdíl město dorovná například ze státních příspěvků, které dostává v průběhu roku. Radní navrhují také splátku dluhu ve výši 8,5 miliardy korun.

Primátorka Adriana Krnáčová
Autor: Foto: A. Malachovský, D. Černovský

„Nárůst běžných výdajů je v rozporu se všemi deklaracemi vedení města a je to alarmující,“ řekl bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Jako nesmyslný pak označil záměr investovat 300 milionů korun do stavby provizorní haly na místě vyhořelého křídla Průmyslového paláce na Výstavišti.

Zdražování bydlení?

Největší dopad ale bude mít pro Pražany zvyšování cen bytů. „Přestože se v hlavním městě prodá ročně více než 6000 bytů, letos vydaly úřady stavební povolení jen pro 862 nových. Na trhu bude nedostatek bytů, což bude tlačit ceny nového bydlení a i starších bytů nahoru. Praha má zdaleka nejdražší byty ve střední Evropě vzhledem k průměrnému platu lidí,“ říká pro Blesk.cz tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Že si lidé budou muset za bydlení připlatit, to kritizuje také opozice. „Za první pololetí 2016 byla v Praze povolena stavba 522 bytů, od března do června 2016 to bylo jenom 134 bytů. V porovnání s rokem 2015 to je pokles o neuvěřitelných 80 procent. Od roku 2014 se cena bytu v Praze zvedla o 11 %, u pronájmů dokonce o 18 procent,“ říká pro Blesk.cz 1. místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Pražský magistrát
Autor: Jiří Černohorský

Žádné investice

Opozice také kritizovala investice. „Chybí jakékoliv strategické investice. Zcela se zapomnělo na výkupy pozemků pro stavbu metra D, řešení výjezdů z Blanky na Praze 6 nebo na Spořilovskou spojku. Na stavbu P+R je plánován pouze zlomek potřebné částky,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Zastupitel Jakub Michálek (Piráti) kritizoval mimo jiné rozpočtový výhled na příští roky. „Vidíte, že se snižují kapitálové výdaje a zvyšují běžné výdaje. To neumožní například výstavbu trasy metra D a další projekty. Výhled tak máme nejspíše jenom proto, že nám to ukládá zákon. Rozpočet nepodpoříme, neúměrně zvedá běžné výdaje,“ řekl Michálek.