Sokolník Ladislav Hoker se svým svěřencem zajíždí na hrad většinou čtyřikrát týdně a káně tady kontroluje své teritorium. Okřídlení škůdci před Štefanem prchají, on jim tak zabraňuje v hnízdění.

Káně si nehledí jen nádvoří, zaletí si třeba i na kontrolu Zlaté uličky. Občas krouží ve velké výšce nad celým Hradem. To když není silný vítr. „Říkáme tomu volné sledování, kdy na sebe celou dobu vidíme. Samozřejmě jakmile káně zahlédne holuba, jde ihned po něm,“ říká sokolník Ladislav Hoker. Štefan se také poslušně vrací k sokolníkovi, stačí jednou dvakrát zavolat. Dravec totiž moc dobře ví, kdo se o něj dobře stará.

Štefan dohlíží na Pražský hrad teprve krátce, káňata jsou ale nedílnou „ostrahou“ sídla českých králů už šest let. Je jich třeba. Výtrusy holubů totiž působí na památkách často i nenávratné škody.

Voják Hradní stráže
Autor: Martin Přibyl

Káně Harrisova je středně velký dravec z čeledi jestřábovitých vyskytující se v rozmezí od jihozápadu Spojených států jižně až po Chile a střední část Argentiny. Jeho výskyt je občas hlášen i v západní Evropě, většinou ve Velké Británii. Káně Harrisova je oblíbeným sokolnickým druhem.

Fotogalerie
53 fotografií

Další články na Blesk.cz: