Podle plánu byl zvolen zastupitelstvem v polovině volebního období novým starostou Prahy 12 Milan Maruštík. „Moje vize je pokračovat v tom, jak naše koalice fungovala doteď. Rozhodně chci všem naslouchat, ale nebudu všechny poslouchat,“ uvedl Maruštík. Proti němu kandidovala Zlatuše Rybářová (ODS), která získala devět z 31 platných hlasů.

Překvapením pro mnohé byl také lehký průběh hlasování. „Potěšilo mě, že úterní výměna starostů proběhla přesně tak, jak bylo v rámci koalice dohodnuto. Co se týče mých osobních pocitů, čím dál více na mě doléhá pocit zodpovědnosti, kterou jsem na sebe s touto funkcí vzal,“ doplnil pro Blesk.cz Maruštík.

Zastupitelé zvolili také zástupce starosty a dva radní. Počet placených členů rady stoupl na devět, což opozice kritizovala. V roce 2014 se zvýšil počet placených funkcí v radě na osm, teď se jejich počet zvedá na devět. „Do roku 2010 stačil jeden starosta a čtyři zástupci starosty,“ řekla na jednání opoziční zastupitelka a bývalá místostarostka Hana Jandová (TOP 09).

Změn na radnici bylo více

První místostarostkou byla zvolena dosavadní šéfka radnice Daniela Rázková, dalšími zůstávají Michal Pinc za ANO, za Změnu pro Prahu 12 Zbyněk Boublík a za ČSSD Jan Marhoul.

Robert Králíček, který uvolnil místo zástupce starosty Rázkové, byl dnes zvolen radním. Na starosti bude mít IT, životní prostředí a strategické plánování. Novým radním pro kulturu bude Ivan Jurka (Změna pro Prahu12). V radě dále zůstávají František Adámek (ČSSD) a Lenka Vedralová (ANO), dosavadní radní Jan Mikulecký (Změna pro Prahu 12) rezignoval a na jeho místo byl zvolen Jurka.

ANO v Praze 12 získalo při komunálních volbách 23,27 procenta hlasů, což stačilo na devět mandátů. Za ním byla druhá Změna pro Prahu 12 (16,54 procenta) se sedmi mandáty a třetí TOP 09 (16,15 procenta) se šesti. V zastupitelstvu jsou ještě sociální demokraté se čtyřmi mandáty, komunisté, ODS a zástupci SZ s podporou Pirátů a LES získali po třech křeslech.