Už po několikáté se tak sešli vytrvalí demonstranti a obyvatelé sídliště Písnice, kteří chtějí znovu upozornit vládu na stávající situaci ohledně svých bytů. Zároveň ji chtějí vyzvat, aby vlastníkovi bytů, poslostátní firmě ČEZ, domluvila a prodej zastavila. 

Protestujeme před Úřadem vlády, protože nechceme usnout na vavřínech. Jak řekl ministr financí Andrej Babiš a další, právě to politiky štve, když jsme vidět a upozorňujeme na sebe. A přesně to budeme dělat, dokud se oni nezačnou naší situací zabývat,“ oznámil mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík.

Ve hře je nově také to, že by se městská část Praha-Libuš zapojila do veřejné soutěže a byty od ČEZu tak odkoupila. Libuš ale tvrdí, že se do dražby už zapojit nestihne, jelikož zájemci musí dát společnosti ČEZ vědět nejpozději do 2. prosince. Podle starosty Prahy Libuše Jiřího Koubka (TOP 09) by příprava na dražbu trvala několik měsíců.

Magistrát nabízí Libuši bezúročnou půjčku

Magistrát proto v úterý Libuš vyzval, ať se do dražby zapojí, že jí peníze půjčí. „Z mého pohledu a zejména s ohledem na krátkou lhůtu pro podání nabídek do veřejné soutěže není záměr hlavního města časově realizovatelný,“ uvedl Koubek.

Libuš vytvořila prvotní analýzu, jež hovoří o nejméně pěti měsících, které by městská část potřebovala na zapojení se do dražby. „Je proto škoda, že vedení města neotevřelo tuto otázku společně s námi již dříve,“ dodal.

Protest 23. listopadu před Úřadem vlády
Autor: Eva Fornálová

Doporučení zapojit se do dražby schválili pražští radní v úterý s tím, že Libuši, pod kterou Písnice spadá, magistrát půjčí peníze formou 20leté bezúročné půjčky. Odhadní cena bytového komplexu je ale 1,2 miliardy korun, Libuš má přitom roční rozpočet pouze 40 milionů korun.

Praha v uplynulých týdnech pracovala rovněž s variantou, aby polostátní firma ČEZ prodej úplně zastavila a změnila způsob prodeje. ČEZ to však opět odmítl, ke zrušení prodeje ho proto ve svém prohlášení vyzval i sám Koubek. „S ohledem na tuto situaci vyzývám ČEZ, aby vnímal konstruktivní snahy politiků na úrovni hlavního města i městské části a zrušil stávající veřejnou soutěž,“ uvedl Jiří Koubek.

Podle obyvatelů Písnice by bylo nejlepší veřejnou soutěž zrušit

Iniciativa Moje Písnice vítá zásah magistrátu a ochotu půjčit Libuši peníze, aby se mohla dostat do dražby o jejich byty. „Snahu hlavního města řešit odkup sídliště vítáme. Jak samo hlavní město, tak i městská část jsou pro nás daleko lepším řešením, než že naše sídliště koupí nějaký nepředvídatelný developer,“ vysvětlil Petr Kuriščák, důvěrník iniciativy Moje Písnice.

Sami obyvatelé ani z této varianty však nadšení nejsou. „Je to sice lepší, než kdyby byty koupil ČEZ, ale je to zbytečně složité. Ještě bychom pak zaplatili dvakrát tolik, proto by bylo pro všechny strany lepší, kdyby ČEZ veřejnou soutěž prostě zrušil. Mohl by tak jednat ČEZ pouze s magistrátem či městskou částí,“ sdělila Blesk.cz obyvatelka Písnice Magdalena Vlková, která bydlí na sídlišti již 30 let a chodí pravidelně na každou demonstraci.

„Nyní se jasně ukazuje, jak krátká doba na řešení odkupu sídliště byla ze strany společnosti ČEZ nastavena. Hlavní město se dokázalo k nějakému řešení dobrat až nyní, týden před koncem soutěže. Je přitom zřejmé, že obyvatelé byli v ještě horším postavení a v soutěži se s nimi vlastně nikdy nepočítalo. To je zřejmý argument pro zrušení soutěže, která je vůči obyvatelům nastavena diskriminačně,“ uzavřel Petr Novotný z advokátní kanceláře, která zastupuje iniciativu Moje Písnice.

Podívejte se, jak to na demonstraci před Úřadem vlády vypadalo:

Fotogalerie
17 fotografií