Skupina Domácí potřeby vznikla pět dní před realizací prvního představení s názvem Sám se vyznamenám, které ochotníci předvedli 28. října na Pražském hradě. Námět na akci byl starý přesně týden a spočíval v tom, že si členové na holou hruď přilepili řád jako protest na letošní státní vyznamenání.

28. října si skupina Domácí potřeby přilepila na holou hruď státní vyznamenání.
Autor: ochotnická skupina Domácí potřeby

„Domácí potřeby vznikly z okruhu přátel, které spojuje slam poetry nebo neprofesionální divadelní činnost. Podoba a záměry skupiny zčásti vyšly také z toho, že se dva členové účastní v jiné umělecké skupině věnující se mimo jiné také performance ve veřejném prostoru. Nicméně ale s odlišnými tématy a formami vyjadřování,“ vysvětlil mluvčí skupiny Václav Šindelář.

Skupina si dala za cíl nacházet jiné typy protestu proti státní a prezidentově politice.Náročnější a metaforičtější, než si jen vyrobit transparent a s ním se producírovat na demonstraci ve větší či menší skupině lidí,“ dodal Václav.

31 mladých lidí zametlo prezidentovi před prahem

Jádro skupiny tvoří přibližně sedm lidí, kteří právě realizovali výstup Sám se vyznamenám. „U druhého počinu jsme neveřejně oslovovali co možná nejširší skupinu lidí, povětšinou našich známých a jejich známých, abychom dosáhli co největšího počtu účastníků,“ uvedl mluvčí skupiny.

Námět na představení Flash mop vznikl hned druhý den po akci s nalepováním vyznamenání na Hradě. „Příprava byla jednodušší v zajištění rekvizit, její těžiště ale spočívalo v zapojení většího počtu uklízeček a metařů, což nás donutilo skupinu výrazně rozšířit. Zároveň nebylo možné šířit výzvu před prezidentskou rezidencí veřejně, neboť jsme fakticky svolávali nepovolené shromáždění,“ popsal Václav Šindelář.

Akce se tedy nakonec dala dohromady za tři týdny, povětšinou po sociálních sítích a osobním pozváním k účasti. Každý měl za úkol si připravit pracovní úbor a náčiní sám. Skupina 31 mladých lidí tak prezidentovi zametla a vytřela před jeho prahem v prostoru brány Lumbeho vily.

Ochotníci zametli večer před 17. listopadem prezidentovi před jeho prahem.
Autor: ochotnická skupina Domácí potřeby

Celé představení mělo vyplynout jako narážka na podstatné nedostatky v práci Kanceláře prezidenta republiky, jako například absence bezpečnostní prověrky kancléře Mynáře, nerespektování rozsudku soudu ve věci údajného Peroutkova článku Hitler je gentleman a pochybné financování prezidentské volební kampaně Miloše Zemana.

„Pokud prezident republiky s takovou vervou rád a četně kritizuje osoby i instituce, měl by si především sám zamést před vlastním prahem a panující kontroverze vyjasnit. Protože se tak po léta neděje, reagovali jsme tvůrčím zásahem a zametli jsme mu večer před 17. listopadem před domem sami,“ vysvětlil mluvčí Domácích potřeb.

„Je to pseudointelektuálské ignorantství,“ říká mluvčí

Než vznikla celá ochotnická skupina, tři její členové se už veřejně angažovali v předešlých měsících, když reagovali na výrok Andreje Babiše o koncentračním táboře v Letech u Písku.

„Načmárali jsme prostě na kus kartonu heslo Babiš je rozumbrada, sedli si na Malostranské náměstí a čekali, co se bude dít. Kolemjdoucí a lidé v tramvajích na nás reagovali překvapivě pozitivně, mávali, zvedali palce, fotili se s námi. Člověku se tak najednou dostane ojedinělé perspektivy, která se dá v rámci podobných akcí opakovat,“ řekl Václav.

Reakce na představení skupiny Domácí potřeby jsou většinou pozitivní. „Zpětné vazby se nám dostává téměř výhradně ve virtuálním prostoru, kde se o nás mimochodem doslechl i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který označil Flash mop jako pseudointelektuálské ignorantství,“ dodal mluvčí skupiny.

„Vydezinfikované mozky? Mainstreamové, mediálně vděčné a politicky angažované. A typická ukázka pseudointelektuálního ignoranství, které pohrdá, zahleděno do sebe, pravdou. Bylo 16. listopadu 1989 a Miloš Zeman měl za sebou už třetí vyhazov z práce z politických důvodů. Tentokrát kvůli článku v Technickém magazínu, který mimochodem zaujal Václava Havla. To je realita,“ napsal tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociální sítích.

Kdy bude další akce?

Zprávy z Hradu se ale skupina nezalekla a plánuje další akce, zatím však neví kdy. „Já z pozice mluvčího naší skupiny jen pevně doufám, že si s kolegy ještě někdy pseudointelektuálsky zaignorujeme,“ reagoval na Ovčáčka Šindelář. Oproti řádným divadelním souborům máme zatím prázdný ferman. Jestli tvůrčí energie nevyprchá a bude nám činnost nadále připadat důležitá, dostaví se nápad a bude nás bavit, pravděpodobně spácháme i něco dalšího,“ dodal.

Podívejte se na video z představení Sám se vyznamenám a fotogalerii:

Video
Video se připravuje ...

28. října si skupina Domácí potřeby přilepila na holou hruď státní vyznamenání. ochotnická skupina Domácí potřeby

Fotogalerie
10 fotografií