Až budou Pražané a návštěvníci během nadcházejících dnů procházet Staroměstským náměstím, něco bude jinak, na místě už bude stát 22 metrů vysoký strom pro letošní Vánoce. Advent se nezadržitelně blíží i do samotného srdce metropole.

Vánoční smrk letos pochází z Královéhradeckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku nedaleko městyse Pecka a rostl téměř sedmdesát let. Smrk ztepilý má za sebou také pozoruhodný příběh rodiny Wolfových, která strom Praze darovala. Redakce Blesk.cz pro vás transport přímo z Pecky sledovala.

Vánoční chloubu Staroměstského náměstí zahalí 4,5 kilometru LED řetězů. Strom ozdobí dva tisíce vánočních koulí, devětatřicet světelných dřevěných luceren a padesát ozdob ve tvaru perníčků. Dokola kolem smrku se objeví ručně malovaná perníková vesnička. Rozzáří ho také dvacet LED mašliček. Rozsvěcení stromu proběhne v sobotu 26. listopadu.

Tradice předchozích generací

Staroměstské, ale i Václavské náměstí ozdobí tradiční barvy – zelená, bílá, zlatá a červená. Tématem výzdoby bude návrat ke kořenům českých lidových tradic.

„Čerpali jsme inspiraci z lásky k přírodě, v jednoduchosti a střídmosti. Chceme připomenout pokoru našich předků, jejich životní styl, lidovou tvořivost, respekt ke krajině a rozvážné nakládání s jejími zdroji,“ upřesňuje Michaela Valentová, autorka designových návrhů ze společnosti S.O.S. DEKORACE.

Vánoční strom bude od úterý 22. listopadu součástí Staroměstského náměstí (ilustrační foto).
Autor: David Malík

Tvůrci dekorací proto kladou důraz na přírodní materiály, jako jsou jehličí, jmelí, dřevo, perníčky a cukroví. Prostor Staroměstského náměstí zkrášlí také velké množství živých a osvětlených vánočních stromků umístěných v celém prostoru tržiště.

Vůně jehličí bude cítit v celém prostoru. „Máme připraveno padesát živých stromků a tři tuny čerstvého jehličí, aby přírodní materiály byly skutečně v prostoru znát,“ upřesňuje Michaela Valentová.