Obecně se kriminalita v Praze 5 snižuje. V policejních statistikách lze však najít i výjimky. Jednou z nich je drogová scéna. Počty případů drogově závislých, kterými se zabývala policie, se postupně zvyšují. Zatímco v roce 2010 policie řešila 48 případů, v roce 2014 jich byl více než trojnásobek. 

Zajímavý je ale pokles mezi lety 2011 a 2012. „Oproti roku 2011 se snížil v obvodu městské části Praha 5 nápad drogové kriminality o 57,57 %,“ píše se v materiálech policie. Z Prahy 5 totiž odešel jeden z doktorů, který Subutex předepisoval téměř komukoli, kdo si pro něj přišel.

Drogy na předpis

Ordinace, kde byl Subutex ve velkém dostupný, v roce 2011 původně skončila. „Před rokem 2011 jsme řešili velké množství problémů s ordinací v Bieblově ulici, kterou vedl psycholog Sikora. V této ordinaci nebyl podle mých zjištění problém s předpisem Subutexu nebo Ravaty pro stálé klienty, kterými byli hlavně drogově závislí,“ řekl Blesk.cz radní Prahy 5 a člen bezpečnostní komise Petr Lachnit (ANO).

„Nakonec se nám ale podařilo, aby na konci roku 2011 opustil Prahu 5 a do tří měsíců se v zásadě rozpadla otevřená drogová scéna okolo ulice Na Knížecí. Naneštěstí se mu ale podařilo za další rok přijít zpět a nyní provozuje soukromou ordinaci,“ pokračuje dále Lachnit. 

To se následně projevilo i na policejních statistikách, kdy se čísla vyšplhala ze 42 případů v roce 2012 na více než dvojnásobek v roce 2013 a dále stále rostla. 

Zneužívání místo pomoci 

Někteří drogově závislí léky zneužívají k náhražce svých drog. „Subutex se užívá, respektive spíše zneužívá, jako primární droga. A valná část narkomanů vyskytujících se v Praze 5 žádnou jinou drogu neužívala a ani neužívá. Je to hrozné, ale narkomané v Praze 5 jsou v zásadě závislí na substitučním přípravku, který by jim za jiných okolností měl pomáhat,“ doplňuje dále Lachnit. 

„Subutex má díky svým vlastnostem velmi výhodné účinky, a je proto hojně používán v léčbě závislosti na opioidech. Uplatnění nalezne především tam, kde jsou užívané dávky spíše střední a nižší. Subutex, respektive Buprenorfin, pokud je aplikován nitrožilně, tak se jedná o zneužití léčiva a přináší to negativní účinky spojené s injekční aplikací drog,“ řekl Blesk.cz Vojtěch Janouškovec, výkonný ředitel instituce Progressive, která pomáhá lidem předcházet závislostem.

„Je naprosto správné, že substituční léčba drogově závislých je součástí protidrogové politiky České republiky a je zásadní součástí strategie léčby závislostí na drogách. Důležité ale je, aby byla legislativa upravena tak, aby nemohlo docházet ke zneužívání těchto látek,“ doplnil Lachnit.