Pokud jste se v neděli odpoledne procházeli Staroměstským náměstím, mohli jste spatřit dlouhý průvod mužů v historických uniformách. Konal se tu průvod k připomínce hraběte Radeckého, který za svou vojenskou kariéru, která trvala 72 let, ve službách rakouské monarchie absolvoval 17 polních tažení a byl sedmkrát raněn.

Účastníci akce se shromáždili odpoledne na Staroměstském náměstí. V průvodu, který poutal velkou pozornost turistů, šly asi dvě stovky lidí v historických vojenských uniformách. Nechyběly elegantně oblečené ženy v dobových šatech.

Zazněl i Radeckého pochod, který složil Johann Strauss

Průvod pak zamířil přes Mariánské náměstí a Karlův most na Malostranské náměstí. Doprovázela ho skupina, hrající dechovou hudbu. Ta na Malé Straně zahrála několik českých písní i slavný Radeckého pochod, který jako poctu jeho vítězstvím z roku 1848 nad Sardinským královstvím složil Johann Strauss starší.

Na Malostranském náměstí v minulosti stál Radeckého pomník odlitý z děl ukořistěných piemontské armádě. Sousoší bylo v roce 1919 jako symbol monarchie odstraněno a od té doby je v Lapidáriu Národního muzea. Organizátoři nedělního průvodu ale usilují o jeho návrat na původní místo.

Praha sice plánuje rekonstrukci Malostranského náměstí, jestli se ale na náměstí vrátí Radeckého socha, není jasné. Radeckému jeho příznivci odhalili minulý týden také pamětní desku v Sedlčanech na Příbramsku, poblíž kterých se vojevůdce narodil.

Fotogalerie
4 fotografie