Platforma Bez komunistů.cz organizuje oslavy 17. listopadu jako připomenutí, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí.

„Je to 99 let od bolševického převratu v Rusku. Odpočítáváme tedy poslední rok do 100 let od doby, kdy se komunismus poprvé chopil moci. Dodnes vládne v některých zemích světa. Přestože jeho podoba se změnila, je tento režim stále přítomen a má za sebou obrovské zločiny, rozvrácené společnosti a desítky milionů mrtvých,“ říká Petr Marek z platformy.

Členové platformy Bez komunistů.cz na zem u Národní třídy položili symboly Sovětského svazu.
Autor: Daniel Vitouš

Jak dále iniciativa Bez komunistů.cz připomíná, s následky 41 let trvajícího totalitního režimu u nás se potýkáme dodnes. Podle tvrzení platformy se náš národ s okolnostmi po sametové revoluci v roce 1989 nevyrovnal tak, jak si lidé představovali.

„Věnujeme se proto tomu, aby alespoň nějaké vyrovnání zpětně proběhlo. Mělo k němu ale dojít hned po listopadu 89. Měly být potrestány ty nejtvrdší zločiny a mělo se o tom daleko víc učit ve školách. Celá naše společnost mohla být podstatně dál,“ uvádí ve dnech před oslavami 17. listopadu Petr Marek.

Lidský řetěz a hořící svíčky

Právě z důvodu připomínání poměrů, které za předchozího režimu v naší zemi panovaly, pokračuje iniciativa Bez komunistů.cz ve svém neustálém snažení. „Rádi bychom tímto pozvali na událost na Národní třídě v Praze, kde vznikne pěší korzo. Vracíme se k původnímu významu tohoto svátku, kterým je pro nás 17. listopad jako návrat svobody a demokracie,“ říká Petr Marek.

Vůbec největší událostí celého dne bude vznik lidského řetězu. Snahou platformy bude společně se všemi příchozími propojit památník 17. listopadu na Národní třídě postupně až k památníku obětem komunismu, který se nachází na opačné straně Vltavy na Újezdu. Řetěz, vytvořený z lidí, budou na celé jeho délce provázet hořící svíčky.

Takto vypadala událost při tvorbě lidského řetězu v minulých letech.
Autor: Bez komunistů.cz

Toto vyvrcholení události odstartuje od 17 hodin. „Rádi bychom, aby lidé přišli na akci o něco dříve, aby řetěz začal vznikat už v 16:30, aby se stačil rozvinout,“ uvádí k akci Petr Marek. Podle něj bude snaha propojit skutečně celou vzdálenost mezi oběma památníky.

„Pokud se dostaví dostatek lidí, dojde ve spolupráci s policií na dvě minuty k propojení celého řetězu i na křižovatkách silnic. Podstatnou roli budou hrát skauti, kteří budou páteří celého řetězu,“ vysvětluje myšlenku Marek.

Další doprovodný program

Lidský řetěz je vyvrcholením celého sledu událostí, které na Národní třídě začínají ve sváteční den už v 10 hodin dopoledne pod jednotným názvem kampaně „Svoboda není samozřejmá, svoboda není zadarmo“.

Akce se účastnil také David Koller.
Autor: Bez komunistů.cz

Na začátku proběhne akce pod názvem „Svobodu miluji, protože…“, během které dojde na anketu, ve které se budou studenti ptát lidí, proč si demokratického režimu cení. Chystá se také beseda, ve spolupráci se spolkem „Díky, že můžem“ se na Národní třídě budou nacházet dvě pódia.

Více informací o doprovodném programu oslav demokracie 17. listopadu v Praze na Národní třídě naleznete přímo na webu spolku. Sledovat můžete také událost platformy Bez komunistů.cz na Facebooku.