Poslední říjnový den byl slavnostně zahájen zkušební provoz komunitního prostoru s infocentrem v objektu památkové zóny Buďánka. „Říjen 2016 vstupuje do dějin naší městské části. Po letech dohadů a nejistoty je zrekonstruovaný objekt hmatatelným výsledkem ochoty a snahy obnovit osadu Buďánka,“ řekl starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Co bude dále?

Komunitní prostor a infocentrum bude provozovat spolek »Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka«, ten má v pronájmu na dalších šest a půl roku. 

Osada Buďánka procházela posledním rokem velkými změnami.
Autor: Praha 5

„Spolek připravuje několik let projekt záchrany a revitalizace památkové zóny Buďánka. Vytváříme ve spolupráci s radnicí veřejný komunitní prostor, kam se mohou začlenit různé sociální i věkové skupiny. Proces nyní směřuje k vypsání otevřené architektonické soutěže na zpracování studie celé lokality do konce roku,“ prozradil Martin Dvořák, člen spolku.

„Úspěšná rekonstrukce objektu navázala na neméně zdařilé práce na technickém zabezpečení ostatních objektů osady. Velkou zásluhu má proto i stavební firma, která k pracím přistupovala s velkým nasazením, což je, zvlášť v tomto případě, potěšující,“ dodal radní Pavel Richter (TOP 09). Na veškeré práce městská část Praha 5 v letošním roce vyhradila šest milionů korun.

Rozšíření osady

To ale není zdaleka vše. „Nyní připravíme plán, jak pokračovat. Počítá se s rekonstrukcí objektu i dostavbou nových, což by měly byt zajímavé stavby, které naváží na architektonický styl místa, ale budou postavené moderně,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.

Příští rok radnice připraví plán na celkovou obnovu památkové zóny. „Předpoklad je, že by každá takováto stavba měla mít svého architekta. Pro příští rok se proto bude počítat s investicí do projektové dokumentace,“ doplnila na závěr Šmídová.

Fotogalerie
18 fotografií