Vnučka lachtana Gastona, kterého při povodních v roce 2002 rozvodněná Vltava odplavila až do Německa, kde vysílením zemřel, již dospěla a bylo jí třeba najít nový domov.

Chov tohoto druhu lachtana však není v zoologických zahradách příliš rozšířený a najít pro Wendy vhodnou novou skupinu nebylo snadné,“ uvedla tisková mluvčí Zoo Praha Hana Matoušů.

Wendy opustila lachtaní skupinu v úterý 25. října. Cestovala se svým chovatelem, který s ní v novém domově strávil prvních pár dní, aby se tak v novém prostředí bez problémů adaptovala. S ním se zároveň seznámila i německá samička Ronja, která se narodila loni v červnu. Ta do Prahy dorazila ve čtvrtek.

Adaptuje se na nové prostředí zatím bez problémů, a pokud se nevyskytnou žádné komplikace, bude v expozici lachtanů k vidění již v průběhu listopadu,“ dodala mluvčí.

Lachtan jihoafrický obývá ve volné přírodě oceán v blízkosti pevniny a přilehlá pobřeží. Většinu života tráví ve vodě, jeho předními kvalitami jsou plavání a potápění až do hloubky 200 metrů. Živí se rybami a vodními živočichy. Může měřit až 230 centimetrů a vážit okolo 360 kilogramů.

Podívejte se na lachtaní partu:

Fotogalerie
7 fotografií