Folklorní soubor Valášek existuje v Praze už 40 let. Za tu dobu nasbíral mnoho ocenění z různých zahraničních vystoupení, kde toto sdružení reprezentuje hlavní město i celou Českou republiku.

Dětský soubor v současnosti využívá prostory Kulturního domu Ládví, ve kterých probíhají zkoušky na jednotlivá vystoupení. Nyní ale reálně hrozí varianta, že Valášek bude muset hledat zázemí jinde.

 Problémem je, že došlo k výpovědi stávající nájemní smlouvy. Radnice však slíbila obratem Valášku připravit návrh na smlouvu novou. Tak se také stalo, členové folklorního souboru odmítli návrh podepsat, protože obsahoval faktické chyby.

„Smlouva byla po právní stránce vadná, neboť se jednalo o Smlouvu o pronájmu prostorů sloužících k podnikání. Ta počítala mimo jiné s tím, že to bude Valášek, neziskový dětský folklorní soubor s dětmi ve věku od 3 let, kdo bude baletní sál dále pronajímat dalším zájemcům. A tato jeho ‚podnikatelská činnost‘ byla zohledněna ve výši nájmu směrem k městské části,“ uvádí folklorní soubor.

V podstatě doposud Valášek v prostorách KD Ládví platil pouze za služby a nikoliv za nájem. To se však má nyní změnit a folklornímu souboru se to nelíbí. V současnosti je otázkou, co s působením tradičního Valášku v Praze 8 bude dál.

Politická přestřelka

Za udržení stávajícího stavu vznikla také petice, kterou dosud podepsaly stovky lidí. Z celé události se stala politická kauza, při které došlo k přestřelce mezi současným vedením radnice a opozicí.

Dětský folklorní soubor Valášek v současnosti využívá prostory v KD Ládví.
Autor: Googlemaps

Opoziční ODS v městské části sepsala otevřený dopis s výzvou. „Jako klub zastupitelů za ODS vyzýváme Radu Městské části Praha 8, aby buď stáhla výpověď z nájmu prostor v KD Ládví, jejíž výpovědní doba uplyne 31. října, nebo neprodleně se souborem Valášek uzavřela smlouvu novou,“ píše se v dopise, který podepsali Ondřej Gros (ODS) a Vladimíra Ludková (ODS).

Ve věci nové smlouvy se však opozice odvolává na důvodovou zprávu k usnesení rady městské části, která měla v minulosti slíbit Valášku návrh smlouvy se stejnými finančními podmínkami jako doposud.

Radnice má jiný názor

Radnice Prahy 8 souvislosti kolem kauzy označila za uměle vyvolané, dezinformační a nepravdivé. „Valášek velmi často vystupuje na kulturních akcích Prahy 8 a my si samozřejmě přejeme, aby tomu tak bylo i nadále,“ říká místostarosta Matěj Fichtner (ANO). „Mrzí nás proto, že některé strany tohoto uměle vyvolaného sporu se nechovají zcela korektně, a ať už omylem, nebo záměrně poskytují neúplné informace,“ dodává Fichtner.

Podmínky, které měl doposud Valášek v prostorách KD Ládví nastavené, byly podle radnice velice nadstandardní. Zájmem vedení městské části je, aby měly všechny neziskové organizace na území Prahy 8 stejný metr.

„Úředníci nabízeli Valášku nájemné za méně než 30 % standardních ceníkových cen, což se vedení spolku nelíbí a nejraději by i nadále neplatilo téměř nic. Snahu o sjednání nové nájemní smlouvy navíc komplikují někteří opoziční zastupitelé ODS, zejména pan Gros a paní Ludková, kteří tím městskou část poškozují. Je to jen další z mnoha věcí, které tu po nich musíme uklízet,“ říká Matěj Fichtner.

Podle místního úřadu má v KD Ládví folklorní soubor Valášek v nájmu také byt, kde radnice už více než rok vymáhá dlužnou fakturu vystavenou na základě vyúčtování služeb.

„Já stále věřím, že se nám s Valáškem podaří dohodnout, protože kulturní přínos je nezpochybnitelný. Odmítám ale jakékoliv občanské sdružení zvýhodňovat oproti ostatním jen proto, že má nadstandardní vztahy se zastupiteli za ODS,“ uzavírá místostarosta Fichtner.