Nemocnice poslala Klíčku minulý týden návrh smlouvy o další spolupráci, jenž je ale podle zástupce nadačního fondu Jiřího Královce likvidační. „Z ubytovny nás vypuzuje do prostoru vrátnice, kde má vzniknout místnost, o kterou se budou dělit neziskové organizace působící v Motole,“ sdělil Královec.

V prostorách by měl fond podle nemocnice poskytovat psychosociální pomoc a další služby, které jsou nyní součástí jeho práce v Motole.

Podstata práce Klíčku je ale podle zástupce nadačního fondu jiná. „Snažíme se vytvářet prostředí, kde se rodiče cítí bezpečně a svobodně, tak aby v sobě zmobilizovali vlastní síly ke zvládání situace, které musí čelit,“ uvedl Jiří Královec.

Místo Klíčku ubytovna pro sestry

Klíček proto nemocnici tento týden navrhl, aby ubytovnu provozovala sama a nadační fond si pak na zajištění některých služeb najala. Nemocnice ale na návrh nepřistoupila. „V těch stávajících prostorách, kde byl dosud Klíček, zřídíme ubytování pro sestry, které mají příslužbu. Tahle místa nám chyběla,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Potvrdila také, že Klíček bude muset prostory ke konci října opustit. Nemocnice Motol by ale podle mluvčí s nadačním fondem ráda dále spolupracovala při poskytování jiných než ubytovacích služeb. „Návrh spolupráce trvá, my o jejich činnost stojíme. Budeme rádi, pokud to budou dělat pro víc rodičů,“ dodala mluvčí.

Klíček využíval prostory 23 let, nemocnice s ním letos ukončila spolupráci a k soudu podala žalobu na vyklizení prostor. Obě strany zatím požádaly soud o odročení žaloby s tím, že se pokusí dohodnout mimosoudně.

Klíček pokoje vybavil na vlastní náklady

Nemocnice v minulosti Klíčku k užívání místností udělila písemné povolení, nájemní smlouvu s fondem však v písemné podobě neuzavřela. Klíček pokoje vybavil a provozuje je na vlastní náklady, nemocnici ale za nájem ani energie neplatí.

Motol ukončení spolupráce zdůvodňoval novou legislativou, která přísněji upravuje nakládání s veřejným majetkem. Fond ale tvrdil, že změna zákona dalšímu provozu ubytovny nebrání. Nemocnice už dříve uváděla, že chce mít prostory ve své správě.

Za zachování Klíčku vznikla v minulých měsících petice, již podepsalo přes 13 tisíc lidí a kterou v září projednal petiční výbor Sněmovny.

Podívejte se, jak to v Klíčku vypadá:

Fotogalerie
22 fotografií