Jiří Brady na Staroměstské radnici v Praze vyprávěl také o tom, jak už od příletu na letišti zažívá jeden rozhovor za druhým. „Jak jsem starý, potřebuju si občas odpočinout – a to teď není možné. Pomalinku už je toho dost,“ řekl s unaveným, ale laskavým pohledem.

Nikdy by si prý nepomyslel, že takový zájem o svou osobu někdy zažije. Trápí ho například narůstající vlna extremismu ve světě. „Lidé se nechají zblbnout kdekoliv, ať už je to třeba s Trumpem, nebo v Torontu to byl náš starosta Ford, který byl alkoholik, a někteří lidé ho přesto zbožňovali. Mám radost, že v Česku je přece jen trošku demokracie,“ řekl pro Blesk.cz Brady.

Podívejte se, jak Jiří Brady reaguje na kauzu kolem něj a prezidenta Miloše Zemana:

Video
Video se připravuje ...

Brady dostal klíč od Prahy. „Pravda je jen jedna,“ vzkázal Zemanovi. Daniel Vitouš, Lukáš Červený

Do koncentračních táborů jezdí opakovaně

Jiří Brady často navštěvuje koncentrační tábory, ve kterých byl jako dítě vězněn. „Poprvé jsem tam byl v roce 1998, kdy jsem řekl své dceři, že jsme tady poprvé a naposled. Ona ale řekla, že sem bude jezdit se svými dětmi, což mě potěšilo. Od té doby jsem tam byl snad desetkrát, ať chci, nebo ne. Je to samozřejmě těžké,“ říká přeživší holocaustu.

Skutečnost, že v Praze dostal stejné ocenění jako například čínský prezident, Jiří Brady neřeší. Navzdory faktu, že politický postoj Číny prakticky zapříčinil to, že Brady nedostane státní vyznamenání od prezidenta.

„Kdybych o tom všem přemýšlel, tak bych se musel zahrabat a být doma. Mám z toho radost, je to ocenění mé práce,“ uvádí Brady, který v minulosti také dostal vyznamenání od ontarijské vlády, německého prezidenta a královny Alžběty II.

Jiří Brady se před kamerou redakce Blesk.cz rozpovídal také o dalších tématech. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Brady: Smrt rodičů mě zdrchala. Rozhodl jsem se být úspěšný. Daniel Vitouš, Lukáš Červený

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Fotogalerie
10 fotografií