Před oltářem v Chrámu svatého Víta v sobotu hořelo celkem 294 svíček. Každá z nich přesně za jednu oběť zuřivého běsnění nacistů po smrti říšského protektora Reinharda Heydricha. Po světoznámém atentátu probíhaly drsné čistky, během kterých umírali Češi.

Kardinál Dominik Duka během mše četl jména zemřelých. Mnoho z nich sdílelo stejné příjmení, a tak je patrné, že ozbrojenci hitlerovského režimu tehdy vyvraždili celé rodiny. „Byla to rodina, opravdová láska matky a starost otce, která je vychovala a vychovala je v čestné a statečné. To je skutečná elita národa,“ prohlásil během mše kardinál.

Říšský protektor Reinhard Heydrich
Autor: Daniel Černovský, ara

Nezapomněl se ani otřít o historku, během které měl Heydrich vstoupit do chrámu a nasadit si na hlavu svatováclavskou korunu, čímž na sebe seslal kletbu. „Ten, který byl toho příčinou, vstoupil do tohoto prostoru, aby symbolicky uchvátil korunovační klenoty, a toto své gesto považoval za ponížení našeho národa,“ řekl lidem Dominik Duka.

Svatováclavská koruna, kterou si měl údajně sám Heydrich nasadit na hlavu.
Autor: Foto: Vlaďka Hradská

Mezi zavražděnými byli také příbuzní neohrožených výsadkářů, kteří samotný atentát na říšského protektora provedli. „Byli připraveni jít do podniku, který se mohl zdát být šílený. Půl století se zdálo, že jejich oběti byly zbytečné, protože jedna okupace vystřídala druhou, okupace, kde na počátku byla smlouva o přátelství,“ uvedl k poválečnému vývoji v naší zemi Duka.

Statečnost 294 zemřelých lidí si účastníci připomněli už poněkolikáté. Historikové a další iniciátoři se zasazují o neustálé připomínání těchto činů, aby se na ně nezapomnělo.

Fotogalerie
5 fotografií