Ze samotného centra Prahy v oblasti Můstku a Jungmannovy ulice vede pro osobní dopravu směrem ven pouze jedna cesta. Tedy za předpokladu, že nevlastníte speciální povolení a nemůžete projet přes vysouvací sloupky nebo další zakázané cesty.

Z Rytířské ulice vede trasa přes Skořepku, ulici Na Perštýně a Národní třídu. Odtud se pak na křižovatce u mostu Legií rozjedou auta všemi směry.

Uvedená trasa se už ovšem na několik týdnů stala pro řidiče živým peklem. Cestu, která měří zhruba 800 metrů a v ideálním případě ji projedete za minutu, zdolávají v současnosti lidé autem až 45 minut.

V extrémním případě se dopravní kolaps protáhne až do Perlové ulice.
Autor: Daniel Vitouš

Dopravní zácpy se v centru tvoří nárazově. V době oběda ve čtvrtek 20. října byly uvedené ulice ucpané „pouze“ do poloviny vzdálenosti, den předtím byla ale situace neúnosná.

„Je to šílené. Lidé tady vystupují z auta, opírají se o něj a pokuřují, protože se to vůbec nehýbe. Už jsem to nevydržel a odběhl si od auta k řezníkovi pro svačinu. Vrátil jsem se a kolona stála pořád na stejném místě,“ prozradil redakci Blesk.cz jeden z řidičů.

Na vině je rekonstrukce

Za celou situací stojí s největší pravděpodobností hlavně rekonstrukční práce v ulici Karolíny Světlé, na kterou řidiči z Národní třídy odbočují. Za normálního stavu se tím dopravní zátěž v oblasti rozloží do různých ulic a tvorba kolony není tolik pravděpodobná.

Ulice Karolíny Světlé je kvůli opravě neprůjezdná.
Autor: Daniel Vitouš

Opravy silnic v centru metropole bohužel podle Technické správy komunikací (TSK) vždy provázejí dopravní komplikace. „Tato cesta je nyní v oblasti pro osobní dopravu bohužel jediná alternativa. Ulice v centru jsou úzké a musejí se při opravách úplně uzavřít, takže tyto problémy vznikají vždy,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

V centru jsou také podle TSK problémem jednosměrné ulice, takže jinudy uvedenou trasu doopravdy nejde zdolat.

Problémy až do konce roku

Řidičům se bohužel v Praze 1 příliš brzy neuleví. Práce na silničním povrchu v ulici Karolíny Světlé začaly 4. října a akce je rozdělená na dvě etapy v rozsahu od Národní třídy až po ulici Konviktská.

„Probíhají tu opravy z důvodu propadů, které byly způsobeny povodněmi,“ dodala Lišková. Rekonstrukce má trvat až do 31. prosince. Dopravní zácpy se proto v oblasti budou až do konce roku nekontrolovatelně tvořit dál a neexistuje způsob, jak jim efektivně zabránit.

Podívejte se, jak dopravní situace v centru Prahy vypadá:

Fotogalerie
19 fotografií