Drsné setkání Teema a jeho paničky Petry s divočákem jen pár metrů za sídlištěm na Černém Mostě, které pes přežil s trvalými následky, nebylo prvním útokem divokého prasete v této lokalitě. Na základě článku se ozývali další lidé s podobnou zkušeností. I bohužel tragičtější.

„Stalo se to prakticky na stejném místě. Vede tudy cyklostezka z Kyjí do Hostavic a na Černý Most,“ říká Veronika Hanušová (35), majitelka Bibinky (†5). Ve středu 21. září v šest odpoledne šla s přítelem jako obvykle venčit své tři buldočky.

„Bibinka běhala kolem nás. Najednou se ozvalo praskání větví a funění. Bibina nikam do roští nevlezla, najednou za ní přímo na nás běželo prase,“ popisuje okamžiky hrůzy Veronika. Popadla druhou fenku a přítel psa a utíkali přes lávku k Hostavicím. Bibinka zůstala někde za nimi. „Slyšeli jsme řev prasete, ale Bibinu slyšet nebylo. Pak řev ustal, tak se tam přítel vrátil s pánem, kterého jsme potkali. Bibinu nenašli,“ vypráví Veronika.

»Padl« i jezevčík

Pak se tam vrátili ještě s kamarády a dalšími pejskaři, vyvěsili i letáčky, že hledají buldočka. „Stále jsme doufali, že žije. Druhý den jsme ji ale našli. Měla protržený hrudník na dvou místech. Snad to bylo rychlé, proto jsme ji asi neslyšeli,“ utěšuje se nešťastná panička. „Ani nechci domyslet, co by se stalo, kdybychom s sebou měli pětiletou dceru. Děti tam běžně pobíhají,“ dodává Veronika.

Rozzlobila ji i reakce myslivců, když chtěla, aby tam s ní šli Bibinu hledat. „Bála jsem se, aby na mě zase nezaútočil divočák. Řekli mi ale, abych s tím nepočítala, že jsem pitomá, že chodím se psem do lesa. Připustili, že vědí, že jsou tam prasata přemnožená a že v květnu nebo červnu tam divočák roztrhal jezevčíka. Až na jednu opršenou ceduli, že jste v honitbě, tam nikdo žádné zřetelné varování ale nedal,“ dodává Veronika. Začnou s tím úřady nebo myslivci něco dělat?

Zooložka Romana Anděrová: Napadne i člověka

Riziko, že by mohlo divoké prase napadnout i člověka, zooložka Romana Anděrová nevylučuje. „Prase samozřejmě raději uteče. Problém je ale v tom, že to území považuje za své. Pokud se cítí ohroženo a nemá kam utéct, tak zaútočí. Mezi psem a člověkem rozdíl dělat nebude. To, že jsou divočáci přemnožení, je fakt a je to důsledek špatného hospodaření s krajinou,“ míní zooložka.

Fotogalerie
11 fotografií