Sobota 8. října, půl deváté ráno. Jako každý den šla Petra se svým stafordširským bulteriérem na procházku. Prošli mezi paneláky k rozestavěným rodinným a řadovým domům. Tam panička Teema pustila, aby se proběhl. „Popoběhl na trávu těsně vedle křoví. Tam se to strhlo. Řev. Bylo to rychlé. Zaútočilo na něj divoké prase, podle všeho bachyně s mláďaty,“ popisuje Petra.

Po nějaké době se pes vypotácel na cestu. Slečna, která incident viděla, zavolala policii. Policisté pak přivolali na místo zvířecí záchranku, která Teema ošetřila a odvezla na veterinu. „Je mi jasné, že někdo bude namítat, že jsem neměla psa pouštět na volno. On mi ale neutekl. Jen se přiblížil ke křoví. Kdybych ho měla na vodítku, tak by tam stejně trávu očichával a odnesla bych to i já,“ míní Petra.

Obyvatelé Černého Mostu mají strach. Po okolí se potuluje divočák, který v sobotu 8. října potrhal a vykastroval psa.
Autor: Jakub Poláček, Petra Hátlová

Teemo přežil, i když s následky. Petru ale momentálně trápí nejvíc pocit, že se to může kdykoliv opakovat. „Je to frekventované místo, kromě pejskařů tam chodí lidé běhat, jezdí tam na kolech, na koních. Chodí tam na procházky školky. Co když k tomu křoví odběhne dítě,“ varuje Petra. Ta již oslovila magistrát, Městskou část Praha 14 i myslivce. Odpověď jí přišla jen z městské části. „Ujistili mě sice, že myslivci chystají na listopad několik honů, ale obyvatele o nebezpečí důrazněji neinformovali,“ říká Petra.

Kynolog Martin Říha: Reakci nelze odhadnout

„Reakci divočáka lze těžko předpokládat,“ míní kynolog. Faktem podle něj je, že jsou prasata přemnožená a že stále více pronikají do měst. Lidé za to do určité míry mohou sami, když vyhazují odpadky kolem kontejnerů nebo zahrádkáři vyvážejí k popelnicím spadané ovoce.

„Prasata tak jdou za potravou. Co se týká rizik, nejde jen o možnost útoku. Divočáci přenášejí i pseudovzteklinu, která je pro psy smrtelná a přenáší se pouhou močí nebo slinami,“ varuje Říha.

Nebude psím tátou

Teemo utrpěl zranění, která zřejmě přežil jen díky tomu, že je stafbul, a tedy silné a dobře osvalené plemeno. Ze šarvátky s divočákem vyšel s přervanými příčnými břišními svaly, byl doslova vykastrovaný, takže už nikdy nebude chovný. Má přetrhané křížové vazy v koleni, čeká ho operace. Přišel o jeden přední zub a má ulomené dva horní špičáky. Měl několik děr v břiše i jinde po těle a řadu hlubokých škrábanců.