Hlavní nádraží bude od pondělí bez Italů. SŽDC vypoví Grandi Stazioni smlouvu v nedělní půlnoci poté, co firma nestihla dokončit rekonstrukci historické Fantovy budovy na hlavním nádraží. Podle webu Idnes.cz se ale Italové k odchodu moc nemají, SŽDC proto posílila ochranku. Firma totiž odmítá, že by smlouva měla končit.

Italská firma, která měla mít nádraží pronajaté na dalších 30 let, již dříve uvedla, že pokud SŽDC společnost z objektu vypoví, bude požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž náhradu za ušlý zisk z dalších let provozu nádraží. Stát je prý ochoten zaplatit vše, co firma prokazatelně prostavěla.

Obchody zůstanou

Vedení Správy železnice podle náměstka Tomáše Drmoly nabídne všem 50 nájemcům nádraží uzavření nové nájemní smlouvy za stejných podmínek, jako mají Grandi Stazioni. „Již jsme kontaktovali 43 nájemců a budeme hovořit i se zbývajícími sedmi. Smlouvy budou uzavřeny na začátku příštího týdne,“ řekl.

Grandi Stazioni do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun.