V oblasti Barrandova je problém zaparkovat každý den, ať už je všední nebo víkendový. Lidé tak doslova parkují, kde se dá. Špatně je na tom i ulice Wassermannova. Tamějším obyvatelům ale pomáhá kryt civilní ochrany, který se nachází hned naproti ulice, na jehož střeše dlouhé roky parkují.

I když by ulice potřebovala o stovku míst více, lidé jsou rádi alespoň za tuto možnost. Začátkem října však začaly na krytu opravné práce.

Lidé protestují proti zpoplatnění parkoviště ve Wassermannově ulici peticí.
Autor: Jan Karlík

„Opravy na střeše úkrytu jsou nutné z důvodu zatékání dešťové vody do vnitřních prostor. Na opravy naváže úprava parkovacích stání. Konkrétně se jedná o umístění mechanické zábrany u každého stání, kterou bude moci ovládat pouze nájemce místa a Správa služeb hlavního města Prahy,“ zní oficiální prohlášení Správy služeb.

Výši nájemného za venkovní parkovací stání příspěvková organizace stanovila na částku ve výši 500 korun za 1 měsíc, tedy na 6000 korun ročně, která by měla být využita k pokrytí údržby a oprav úkrytů.

Lidé se bouří

To se ale nelíbí obyvatelům sídliště, a tak začali proti zpoplatnění parkoviště veřejně bojovat. „Pro dotčenou oblast lze dle ČSN (Česká státní norma, pozn. redakce) vypočítat potřebu 470 parkovacích stání. K dispozici je však pouze cca 370 parkovacích míst. Zavedením placeného parkování jednak zanikne část parkovacích míst, a hlavně vznikne úzká skupina lidí, která získá privilegovaný přístup k nedostatkovému parkování,“ říká pro Blesk.cz předseda Sdružení občanů Miroslav Maryška.

Správa služeb se brání, že o místa je velký zájem. „V současné době evidujeme žádosti zájemců o parkovací stání, které pokrývají již 70 % celkové kapacity vyhrazené pro parkování na střechách,“ říká.

Podle obyvatel je ale vše jinak. Jednoduše nemají jinou volbu. „Správa služeb tvrdí, že o placené parkování je v oblasti zájem. Není to pravda, lidé jsou pouze postupem Správy služeb donuceni o placené parkování požádat, protože jinak nebudou mít kde zaparkovat,“ pokračuje Maryška.

Petice už má 500 podpisů

Nesouhlas lidí je ale vidět už při příjezdů na sídliště. Na balkónech visí transparenty odsuzující celý záměr a lidé ve velkém podepisují petici. „Lidé jsou naopak postupem Správy služeb velmi rozhořčeni a svůj odpor vyjádřili v petici, která má aktuálně 438 podpisů na papíře a 60 podpisů na internetu. Počet podpisů se rovná počtu bytových jednotek v oblasti a podpisy dále přibývají,“ sděluje dále předseda sdružení.

Městská část ale se situací nemůže nic udělat, jelikož Správa služeb patří pod vlastníka pozemku Magistrát hlavního města Prahy. „Nemůžeme zasahovat do kompetencí hlavního města a jeho institucí, ale podařilo se nám se Správou služeb hlavního města Prahy dohodnout na pěti stech korunách měsíčně, což je rozumná cena,“ doplňuje radní pro dopravu v Praze 5 Tomáš Homola (DJK).

Fotogalerie
9 fotografií