„Na naší škole vyrábějí deváťáci a prvňáci z těchto kartonových trubek asi 120 bubnů na akci Bubnování pro Bubny,“ řekla učitelka výtvarné výchovy Kateřina Střelická ze Základní školy Fr. Plamínkové. Dalších asi 380 bubnů vyrábějí žáci na dalších pražských školách.

Blesk.cz se zeptal studentů, zda ví, co má ukázat událost »Bubnování pro Bubny«. „Jak se přepravovali Židé, tak lidi budou v neděli bubnovat na nesouhlas. Chtěla bych se na to jít podívat,“ řekla studentka Karin Němcová (14).

Deváťáci bubny vyráběli z kartonů, prvňáčci si vzali do parády vzhled. „Dostali jsme kartonové trubky, nahoru jsme dali lepidlo a nalepili tam černou desku, na kterou se bude bubnovat. Prvňáčci pak bubny pomalovali. Všichni jsme jich vyrobili asi osm a nějaký jsme si mohli nechat,“ řekla další studentka Maryam Masaad (14).

Pokud se chcete v neděli akce zúčastnit, vyrobené bubínky si můžete koupit přímo na akci za dobrovolný příspěvek. Výtěžek z prodeje pak půjde na opravu nádraží a na vybudování Památníku ticha.

Co je Bubnování pro Bubny?

16. října 1941 odjel z nádraží Bubny první pražský transport Židů do vyhlazovacích táborů. Tuto neděli je tomu 75 let. Stovky lidí i známých osobností si proto přijde na nádraží Bubny a k budoucímu Památníku ticha zabubnovat.

Kdy: v neděli 16. října, v 17 hodin

Kde: nádraží Bubny

Za kolik: zdarma