Video pozorovatele letadel Radka Našince způsobilo nečekaně velký poprask. Letoun španělské společnosti Air Horizont při přistání zřejmě zachytil boční vítr, který s ním zacloumal tak, že tvrdě dopadl na přistávací dráhu a křídly téměř zavadil o zem.

Pilot raději znovu vzletěl a přistál až napodruhé. „Podle mého názoru celá situace vznikla na videu v čase 0:23 vteřin, kdy byl zřejmě letoun vlevo od osy dráhy a při snaze vrátit jej do správné polohy pilot chybnou pilotáží dopustil, aby se vítr vanoucí zleva dostal pod křídlo. Pak už to byl boj o přežití, naštěstí s dobrým koncem,“ komentoval přistání na leteckém fóru uživatel s přezdívkou Bruu.

Jenže s tím nesouhlasí profesionální piloti, kteří si nepřáli uvést jméno. „Díval jsem se na křidýlka, kormidla a všechno. A došlo tam podle mě k náhlé změně větru. Letadlo se zjevně propadlo po pravé straně dolů. Pilot nečekal a provedl něco fantastického. Přešel do manévru goaround tak rychle, jak jen mohl. Zachránil to naprosto famózně,“ uvedl první pilot.

„Reakce pilotů se mi zdála jako správná. Když je to tam podfouklo, tak se rozhodli znovu vzlétnout a přistání opakovat. Když to takhle zahoupe, tak je nejlepší prostě přidat plyn a zkusit to znovu,“ dodal druhý pilot.

Daniel Šabík, mluvčí ČSA: Lehce se to nehodnotí

Proti rychlým závěrům je mluvčí ČSA Daniel Šabík. „Vy vidíte video, ale je tam X proměnných, které pro vyhodnocení musíte znát. Mezi ně patří rychlost při přistání, kolik cestujících, nákladu a paliva letadlo má, tedy celkově přistávací hmotnost. A také rychlost a síla větru, který se dělí na přední, zadní a boční složku,“ odmítl Šabík zhodnotit výkon přistávajícího pilota.

Fotogalerie
8 fotografií