Téměř kritická situace s odstavnými parkovišti se začíná pomalu řešit. Praha 5 přišla s návrhem několika míst, kde by mohla vzniknout P+R parkoviště.

Zatím nejpravděpodobněji se jeví, že Středočeši by mohli využít k parkování téměř 250 míst na odtahovém parkovišti u Kotlářky. A to už během října. „V těchto dnech jsem vedl jednání, na nichž jsme si potvrdili, že ukončení provozu odtahového parkoviště je možné prakticky okamžitě. Technicky to již musí dokončit hlavní město,“ řekl Blesk.cz starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Záchytné parkoviště by tu mohlo vzniknout během pár dnů, maximálně týdnů. Jelikož je v majetku Prahy, záleží na rychlosti, s jakou magistrát vyjme parkoviště z majetku Správy služeb.

Mají i další vytipovaná místa

Odtahové parkoviště u Kotlářky patří mezi čtyři místa, která Praha 5 vytipovala, aby tu město mohlo záchytná parkoviště zřídit. Kromě uvedeného parkoviště jde o parkoviště na Plzeňské u hřbitova, u Smíchovského nádraží namísto prodejny koberců a parkoviště u ulic Lamačova a K Barrandovu.

„Zřízení záchytných parkovišť je třeba bezodkladně řešit v návaznosti na spuštění zón placeného stání,“ doplnil starosta.

Parkovací karty i pro Středočechy

Navíc městská část přemýšlí o vydávání parkovacích karet do modrých zón i pro mimopražské.

„Chceme bezodkladně reagovat na názory občanů, zejména zvážit možnosti vydávání parkovacích oprávnění pro návštěvníky (především dojíždějící do Prahy za prací) a obyvatele městských částí bez trvalého pobytu, ale dlouhodobě zde žijících a cenovou politiku v případě podnikatelů,“ vyjádřil se už dříve pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Fotogalerie
5 fotografií