Chřipková sezóna začíná pravidelně s podzimem a končí až na začátku léta. V Praze se zkraje podzimu objevují hlavně nemoci, které vyvolávají nechřipkové respirační viry.

„Logicky nemocnost akutním respiračním onemocněním stoupla s návratem do předškolních a školních zařízení, každoročně tomu tak je,“ uvádí šéfka pražské epidemiologie hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Odborníci hlásí, že nemocnost v hlavním městě je zatím velmi nízká. Podle předpokladů Hygienické stanice hlavního města Prahy bude nemocných lidí v metropoli pomalu přibývat až do období těsně před Vánocemi.

„Každoročně o Vánocích dochází k poklesu hlášených onemocnění, aby pak na přelomu ledna a února byla obvykle hlášena nejvyšší nemocnost. Byla však období, kdy epidemie nastala již těsně před Štědrým dnem,“ upozorňuje Zdeňka Jágrová.

Jestli dojde v právě zahájené chřipkové sezóně k epidemii, nelze podle odborníků v současnosti spolehlivě určit.

Minulá sezóna byla mírná

Průběh předchozí chřipkové sezóny 2015/2016 byl podle hygieniků mírnější. Navzdory tomu však jen v Praze došlo k 47 případům závažného průběhu onemocnění chřipkou, během kterého lidé museli ležet na jednotkách intenzivní péče a ARO metropolitních nemocnic.

„Z tohoto počtu 47 nemocných bohužel 15 osob zemřelo,“ říká epidemioložka Jágrová.

Nákazu chytáme od dětí

Podle odborníků je velice obtížné zjistit, kolik lidí obecně onemocní vyloženě chřipkou a kolik obyvatel se nakazí nechřipkovým virem. Průběh nemoci totiž bývá velice podobný, nedochází ale ke komplikacím a úmrtí.

„Malé děti, které za sezónu onemocní zhruba čtyřikrát, jsou nejčastějším zdrojem nákazy pro dospělé a seniory. Stále je jedinou specifickou prevencí onemocnění očkování, které naši občané ke své škodě příliš nevyužívají,“ informovala Zdeňka Jágrová.

Podle ní přitom včasná aplikace očkování právě v těchto podzimních měsících může lidi před onemocněním ochránit, nebo alespoň zmírnit jeho průběh.

„Závažný, těžký a často fatální průběh má onemocnění chřipkou zejména u seniorů, kteří by měli využít možnosti očkování zdarma pro osoby starší 65 let,“ uzavírá šéfka pražských epidemiologů Jágrová.