Zoo Praha chce nový pavilon goril umístit do oblasti pod usedlostí Sklenářka. Z hlediska krajiny se jedná o velice citlivé místo, což si uvědomují obě strany sporu o budoucnost výstavby v zoologické zahradě.

„Je to prostor, se kterým je nutné nakládat citlivě. Proto jsme zadali krajinářské studie, ze kterých vyplynuly požadavky na to, jaký pavilon goril může být. Nový pavilon, proto bude umístěn v dolíku, který je momentálně zarostlý náletem a bude mít zatravěnou střechu,“ uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Vizualizace nového pavilonu goril v Zoo Praha: Dbalo se, aby nenarušil krajinný ráz.
Autor: Zoo Praha

Problémy nejen s umístěním má za daného stavu vedení městské části Praha-Troja. „Pavilon goril zoo navrhla do přírodního parku Drahaň-Troja, což je pozemek označený jako významná zeleň hlavního města Prahy. Do takového prostoru chce zoo postavit pavilon s plochou 2 500 metrů čtverečních. Stavba by byla částečně zapuštěná do země a přikrytá zeminou a trávou, ptáme se ale, jestli by zoo nenašla vhodnější umístění?“ uvedl starosta radnice Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014).

Podle ředitele pražské zoo se při vzniku architektonických návrhů na přírodu myslelo. „Ochrana přírody je v návrhu zajištěna, všechno se dělo veřejně. Proběhla soutěž a došlo na výstavu všech návrhů. Městská část Praha-Troja měla dokonce vítězný návrh prezentovaný v rámci své výstavy,“ informoval redakci Blesk.cz Miroslav Bobek.

Gorily v Praze stále čekají na nový pavilon.
Autor: Karel Kopáč

Zoo chybí jasný plán

Místnímu úřadu vadí, že Zoo Praha nemá jasně danou koncepci budoucího rozrůstání areálu. „Nevíme, co bude zoo chtít stavět dál. Než se bude v přírodním parku stavět, chtěli bychom vědět, co kde bude dál stát a podobně. Hlavní město Praha by si mělo jako zřizovatel jasně říct koncepci, jak velkou zahradu chce a kolik peněz do ní chce investovat,“ uvádí starosta Prahy-Troja Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014).

V případě stavby konkrétního pavilonu goril má ale ředitel zoo jasno. „Pavilon je naplánován na území, které je už desítky let svěřeno městem do správcovství Zoo Praha. Místo je určeno pro rozvoj území zoo,“ informoval Miroslav Bobek.

Dopravní zácpy a tramvaje pod vodou

Obě strany sporu se shodují na tom, že je potřeba přinést změny v řešení dopravní situace, která je mnohdy o víkendu během náporu návštěvníků v Zoo Praha neutěšená. Jak radnice, tak zoologická zahrada si pochvalují provizorní využití odstavného parkoviště u výjezdu z tunelu Blanka, které se zprovoznilo během oslav 85. výročí od založení pražské zoo minulý týden.

„Jasnou koncepci dopravy a parkování u Zoo Praha nikdo neřešil desítky let. Chtěli bychom vědět, jak bude zoo reagovat na nárůst návštěvníků z hlediska kapacity parkovišť a obslužnosti MHD,“ uvádí starosta Bryknar.

Gorily v Praze stále čekají na nový pavilon.
Autor: Karel Kopáč

„Hledáme další možnosti. Důležité je, že u nového pavilonu goril má vzniknout nový vchod do zoo. Existují studie, které počítají, že by ke vchodu jezdila tramvaj přes Vltavu, nebo dokonce pod Vltavou. Změna by zlepšila dopravní obslužnost. Stále by velký počet návštěvníků jezdil do zoo autem, ale mnoho lidí by přijíždělo tramvají na místo, které by bylo atraktivní právě pavilonem goril a výhledově ledními medvědy,“ prozradil svou vizi ředitel Miroslav Bobek.

Hazard se životem

Vůbec největším problémem celé situace je podle ředitele pražské zoo skutečnost, že zdržováním stavby nového pavilonu se hazarduje se životem tvorů, kteří jsou velice blízcí lidem.

Vizualizace nového pavilonu goril v Zoo Praha: Dbalo se, aby nenarušil krajinný ráz. Najdete ho vůbec?
Autor: Zoo Praha

„S městskou částí umístění nového pavilonu goril nikdo nekonzultoval. Ptáme se, zdali by nebylo možné zoo ochránit protipovodňovým valem a postavit pavilon v jižní části u Vltavy?“ vyjádřil další myšlenku Tomáš Bryknar.

Tuto variantu ředitel pražské zoo zamítá. „Zoo Praha nebude ani po lepší ochraně proti povodním chráněná proti pětisetleté nebo tisícileté vodě. Gorily zde tedy budou vždy v ohrožení života. Proto chceme nový pavilon, který nám město schválilo,“ uvádí Miroslav Bobek.

„Reálně nám v současnosti hrozí, že se gorily utopí. To, že Praha utopení těchto lidoopů riskuje, je děsivé. Staví nás to do pozice postsovětského nepořádku. Situace je navíc vnímaná mezinárodně, už se mi k věci hromadí dotazy ze zahraničí,“ upozorňuje ředitel zoo.

Stanovisko městské části Praha-Troja je nyní neměnné. Se současným stavem věci radnice nesouhlasí a čeká na další návrh ze strany hlavního města Prahy a zoologické zahrady.

Podívejte se na vizualizaci nového pavilonu a na gorily ve stávajícím pavilonu Zoo Praha:

Fotogalerie
24 fotografií