Po Praze 5 a 6 budou od soboty 1. října nově zavedeny modré zóny i v Praze 8. Tisíce řidičů si musely pro parkovací oprávnění a budou si muset dávat pozor na „špiónské auto“, které bude vozy kontrolovat. Zatímco v ostatních městských částech lidé čím dál více protestují, tady se zdá být relativní klid. Radnice spouští zóny bez většího zájmu a zatím není jisté, jestli přijdou některé změny.

Od jiných městských částí se osmička liší několika věcmi. Roční parkovací oprávnění pro první vozidlo vyjde občany s trvalým bydlištěm na 600 korun ročně, avšak mohou parkovat jen ve své čtvrti. Ostatní obyvatelé si mohou oprávnění zakoupit pro všechny parkovací oblasti za 1200 korun, osoby starší 65 let zaplatí 180, respektive 360 korun.

V oblasti Karlína došlo ke změně jednosměrností a jsou systémově zavedeny přednosti zprava, proto zde musí být řidiči opatrní.

„K 29. září evidujeme 9900 žádostí. V posledních týdnech jsme zaznamenali větší zájem. Ve spolupráci s projektantem zón realizujeme drobné úpravy,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.

Video
Video se připravuje ...

Projevy občanů na zastupitelstvu Prahy 8 Tadeáš Provazník

Problémy bez řešení

Zatímco v Praze 5 a 6 se po jejich zavedení vzedmul odpor občanů, Praha 8 systém před jejich zavedením nijak nezměnila. A to i přes protesty samotných rezidentů nebo členů zastupitelstva. Starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) se například vyjádřil, že i přes odpor občanů je rád za zavedení modrých zón.

„V minulém volebním období mi psalo mnoho občanů (je to srovnatelné se současným množstvím), že chtějí zavést modré zóny. Proto jsme toto měli i ve svém volebním programu a jsem rád, že i přes aktuální  odpor řady občanů je uvedeme v provoz,“ řekl jednomu z občanů na jeho dotaz.

„Velmi mne mrzí, že i přes odpor většiny rezidentů radnice Prahy 8 nepřipouští, že by snad mohli udělat chybu s tím, že zóny na sídlišti nemají smysl. Pořád je nám tvrzeno, že nás chrání před Středočechy a podobně. O takou ochranu nestojíme. V anketě při volbách v roce 2012 jsme to jasně odmítli, prošlo to i tiskem a stejně nám chtějí zóny vnutit,“ řekl pro Blesk.cz například rezident Milan Kubát.

Pomoci chce i Sobotka

Problémy zóny přinesou nejen rezidentům, ale hlavně Středočechům, jelikož i v Praze 8 chybí jakékoli větší záchytné parkoviště. Tento problém se snaží řešit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který přislíbil pomoc se zajištěním pozemků.

V tuto chvíli však není jisté, kdy k tomu dojde. Rozšíření zón v Praze 5 a 6 zkomplikovalo parkování Středočechům, kteří do metropole dojíždějí do zaměstnání. Praha 5 dokonce přišla s návrhem, že by Středočechům pracujícím v Praze vydávala parkovací oprávnění, dokud nebudou vybudována záchytná parkoviště.

Fotogalerie
30 fotografií