Grandi Stazioni má komerční prostory pražského hlavního nádraží dlouhodobě v nájmu výměnou za to, že budovu nádraží kompletně zrekonstruuje. Opravy historické Fantovy budovy však nabraly zpoždění a je zřejmé, že se je nepodaří dokončit do letošního 16. října, kdy italské společnosti vyprší termín pro jejich dokončení.

Společnost ale dnes v tiskové zprávě varovala, že pokud s ní SŽDC smlouvu neprodlouží, bude požadovat zaplacení 1,2 miliardy korun, které do rekonstrukce nádraží vložila. Rovněž chce vymáhat náhradu za škody, které jí měl způsobit předchozí majitel nádraží, České dráhy.

Podle tiskové mluvčí Kateřiny Šubové SŽDC se společností Grandi Stazioni stále intenzivně jedná. Kromě varianty vypovězení smlouvy je však možné i pokračování další spolupráce s Grandi Stazioni, přestože nestihne nádraží v termínu opravit. Další možností je ukončení spolupráce s takzvaným narovnáním vztahů, tedy s uhrazením části nákladů, které italská firma do rekonstrukce vložila.

Domluví se?

Grandi Stazioni dlouhodobě požaduje prodloužení termínu na opravy Fantovy budovy o dva roky do podzimu 2018. „Zastavit práce a zahájit spory s Českou republikou o odškodnění považujeme za velmi nešťastné,“ řekl jednatel společnosti Andrea Odoardi. Argumentoval zejména tím, že firma disponuje autorskými právy k projektové dokumentaci, a dokáže tak nádraží opravit nejrychleji.

Společnost původně vlastněná většinově italskými drahami letos v červnu změnila majitele. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. Předloni česká pobočka Grandi Stazioni hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun.