Borhyová se před necelým rokem přestěhovala z Libně do Dolních Chaber. Opozice minulý týden upozornila na to, že na úřadu Prahy 8 tedy vykonává funkci nezákonně, jelikož už v osmé městské části nebydlí. 

Borhyová s tím sice nesouhlasí, jelikož Dolní Chabry jsou rozšířeným územím Prahy 8, nicméně i přesto se rozhodla rezignovat. Nechce, aby útoky opozice na její osobu poškozovaly stranické kolegy. 

Přečtěte si rozhovor s Alenou Borhyovou:

Paní místostarostko, opozice vás vyzvala k tomu, abyste odstoupila. Vyslyšíte jejich výzvu?

Vzhledem k tomu, že chci postupovat politicky korektně a zastávám názor, že politik musí jednat morálně a zákonně, tak složím mandát.

Kdy tak učiníte?

S odstupem mandátu jsou spojeny určité procedurální záležitosti, takže počítám, že to bude někdy v průběhu října.

Vy jste původně bydlela v Praze 8 a letos v lednu jste se přestěhovala, je to tak?

Já bydlím v Praze 8 od narození. Samozřejmě já nerozporuji, že během mého mandátu došlo ke změně trvalého pobytu, nicméně necítím, že bych udělala něco zavrženíhodného. Protože hranice městské části Dolní Chabry a městské části Praha 8 je v ulici, kde bydlím. Já jsem se nijak nevzdálila svým voličům a nevidím v tom nic nezákonného – navíc i z toho hlediska, že městská část Dolní Chabry má přenesenou působnost, to znamená, že to je rozšířené území Prahy 8. Dolní Chabry mají v Praze 8 stavební úřad, matriku a tak dále. I v občanském průkazu mám napsáno Praha 8.

Když jste se stěhovala, napadlo vás, že by mohlo dojít k problémům?

Vůbec jsem o tom neuvažovala. Já se nepřestěhovala ani do Pelhřimova, ani na Prahu 4, já se svým voličům nevzdálila. Proto nemám pocit, že bych udělala něco špatného.

Alena Borhyová v rozhovoru pro Blesk.cz řekla, že složí funkci místostarostky i zastupitelky.
Autor: Karel Kopáč

Konzultovala jste situaci s právníky? Řekli vám, že není žádné východisko?

Podle nich tu je cesta, kdy bych mohla podniknout nějaké kroky, mohla bych se nějakým způsobem bránit, nicméně ten tlak opozice je tak obrovský, že nechci moje stranické kolegy dál vystavovat problémům.

Takže odstupujete proto, aby se celá situace už uklidnila a nepoškozovala hnutí ANO…

Ano, více méně.

Nicméně vy jste si minulý týden přehlásila bydliště zpět do Libně. Měla to být nějaká poslední záchrana?

To si nemyslím. Ale moje adresy v rámci opozice běhají všude možně, všichni si je lustrují, moje jméno je už tak mediálně známé, že si každý může vyhledat, kde bydlím. Ten krok jsem udělala kvůli ochraně soukromí.

Opozice také upozorňovala na to, že vaše hlasování za dobu, kdy jste už nebydlela přímo v Praze 8, možná nejsou platná. Řešila jste to?

Platná jsou do doby, než můj mandát zruší ředitelka magistrátu nebo než já sama mandát položím a odstoupím.

Co plánujete dál s politickou kariérou?

To je těžké, když tímto způsobem byla přerušena. Já za sebou mám spoustu práce, ve které bych ráda pokračovala, a budu tak činit, i když ne politicky.

Založila jsem například příspěvkovou organizaci Osmička pro rodinu, která na ministerstvu práce a sociálních věcí vyhrála cenu Obec přátelská rodině. Díky tomu jsme pak získali dotace, kdy můžeme rodinnou politiku dál rozvíjet.

Otvíráme teď rodinné centrum. Založila jsem Pražskou osmu, která podporuje rozvoj aktivních seniorů. Oni jezdí na výlety, milují to… Udělala jsem toho hodně.

A jaký je váš aktuální pocit? Je to smutek, zklamání…?

Je to směsice všeho možného, je to určitým způsobem vztek, že na takové v podstatě blbosti skončí to, co jsem vám teď vylíčila. Já ale nejsem typ, že bych na politické funkci trvala. Spousta věcí se dá dělat nepoliticky, i když ve funkci máte ty nůžky otevřené daleko víc. Beru to jako skutečnost a dívám se dopředu.

Podívejte se i na videorozhovor:

Video
Video se připravuje ...

Borhyová exkluzivně: Končím! Nechci, aby moje kauza poškozovala kolegy. Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Podívejte se na fotogalerii:

Fotogalerie
12 fotografií