Celkem 18 hasičských týmů z celé republiky na severu Prahy předvádělo, jak pomáhají lidem při vážných dopravních nehodách. Navzdory tomu, že se jednalo o předem připravené situace, brali všichni účastníci akci se vší vážností.

Vzduchem proto létaly povely velitelů jednotlivých zásahů, hasiči zajišťovali vozy před nežádoucím pohybem a únikem provozních kapalin, poskytovali lidem ve vybouraných autech první pomoc.

Hasiči před OC Letňany předváděli vyprošťování osob z havarovaných vozů.
Autor: Daniel Vitouš

Nevěděli, do čeho jdou

Každý z týmů se před svým vlastním zásahem musel odebrat do připraveného stanu do „izolace“. Kolegové jim mezi tím přichystali scénář, který byl pro každou zásahovou jednotku rozdílný: Někdy auto leželo na boku, jindy na střeše, jiný tým nalezl auto sice na kolech, ovšem kolem něj se nacházela spousta pevných překážek, se kterými nešlo pohnout.

Hasiči si museli poradit v každé situaci, stejně jako je to ve skutečných případech. Dopravní nehoda totiž může zrovna tak přichystat ty nejobtížnější scénáře.

Podívejte se, co se děje při vyprošťování:

Video
Video se připravuje ...

Průběh vyprošťovacích prací během dopravní nehody. Daniel Vitouš

Jak vyprošťování probíhá?

Každý zásah předpokládal dobu trvání 15 minut. Během nich se museli hasiči postupně probojovávat k cestujícím – figurantům v autech. Je nezbytné postupovat s tou největší možnou pečlivostí. Každý centimetr, který směrem ke zraněným lidem v autě hasiči získají, musejí zakrýt dekami a dalšími přikrývkami tak, aby se ve voze nezranili ani oni, ani vyprošťovaní lidé.

V průběhu klestění cesty skrz pokroucený vrak auta se neustále jeden z hasičů věnuje přímo zraněným osobám ve vraku. Po bezpečném vyproštění lidí z aut hasiči předávají zraněné cestující zdravotníkům.

Akce proběhla v rámci 22. ročníku Memoriálu JUDr. Františka Kohouta, bývalého ředitele sboru, který v roce 1994 zemřel při tragické havárii na služební cestě.

Prohlédněte si podrobné fotografie z vyprošťování:

Fotogalerie
37 fotografií