Na další parkování zdarma si budou muset Středočeši nechat zajít chuť na Zličíně. Metropole Zličín zavádí od 3. října zpoplatnění parkování. Zákazníci se však bát nemusí. Za místo budou platit až po třech hodinách nákupu. Pokud využijí kino nebo další služby, prodlouží se jim bezplatné parkování na pět hodin. Poté už ale za každou hodinu zaplatí 50 korun. 

„Parkovací systém je dlouhodobý projekt. Plánovali jsme to už změnou nájemce pro hypermarket, který má nyní otevřeno od 7 hodin. To k nám nalákalo více Středočechů, kteří zde odstavovali svá auta a poté si zde ani nic nekoupili,“ pokračuje Češková. Z pohledu centra je to logické rozhodnutí. „Byl to neúnosný problém, od 11 hodin tu nešlo vůbec zaparkovat a to omezovalo naše zákazníky,“ sděluje dále Češková. 

Od pondělí 3. 10. zavádí Metropole Zličín placené parkování po třech, respektive pěti hodinách parkování zdarma.
Autor: Tadeáš Provazník

Kde a jak zaparkovat

Středočeši tak budou muset najít jinou alternativu. Nejbližším podobným místem je Avion Shopping Park, ale podle informací Blesk.cz už i tam přemýšlejí, jak nápor aut zvládnou, pokud se lidé rozhodnout parkovat právě tam. Celkově mají obě centra kapacitu okolo 3 500 míst. Valnou většinu z nich ale zabírala auta mimopražských, protože jim Praha od zavedení modrých zón v Praze 5 a 6 žádnou alternativu nenabízí. Vybudování záchytných parkovišť je i přes ohromné protesty v nedohlednu. 

Vybudování P+R parkovišť přislíbil minulý týden i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V tuto chvíli ale nejsou ani odkoupeny pozemky, natož aby na ně vjely první stavební stroje. Určitou naději dává lidem alespoň možnost si u Metropole zaplatit měsíční (za 2000 korun) nebo roční (za 20 000 korun) parkování. O víkendu a svátky nabídne centrum parkování zdarma na pět hodin. 

Fotogalerie
10 fotografií