Monumentální obrazy Alfonse Muchy v rámci cyklu s názvem Slovanská epopej shrnují důležité momenty dějin slovanských národů. Série výjevů vznikla na počátku 20. století, autor chtěl svou prací v lidech podpořit národní cítění. V průběhu dvou desetiletí, kdy obrazy postupně vznikaly, se také Mucha dočkal vzniku samostatného Československa.

Nyní Galerie hlavního města Prahy společně s dalšími odborníky a pražským magistrátem plánují rozsáhlý projekt, kdy epopej vycestuje z Veletržního paláce v Praze 7 do Asie. Plátna jednotlivých obrazů jsou napnutá na lanech, dojde tedy k jejich povolení a obří výtvarné dílo se postupně sroluje a bezpečně zakonzervuje.

Z Veletržního paláce bude Slovanská epopej cestovat do Japonska a Číny.
Autor: Daniel Vitouš

Celý transport a následná výstava Muchových obrazů v Japonsku a Číně budou podléhat přísným pravidlům a dohlížet na ně bude specializovaný tým odborníků. Podle restaurátora Tomáše Bergera jsou nyní obrazy Slovanské epopeje uchovávány v nejlepších možných podmínkách za celou dobu jejich existence.

V obrovských muzeích Japonska a Číny postupně všechna výtvarná díla lidé navštíví od března 2017 do poloviny roku 2018. Slovanská epopej bude pojištěna na téměř 11 milionů eur, veškeré náklady na celý projekt půjdou za zahraničními investory a Praha nebude platit nic.

Lana, na kterých jsou natažená plátna Slovanské epopeje.
Autor: Daniel Vitouš
 

Kam se epopej vrátí?

V současnosti stále probíhá živá debata o tom, co se Slovanskou epopejí bude po ukončení jejího vystavování v Asii. „Ve Veletržním paláci proběhne rekonstrukce, dojde také ke změnám v půdoryse a epopej by se sem už neměla vrátit,“ uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Z hlediska přání Alfonse Muchy ohledně správného umístění Slovanské Epopeje se podle Galerie hlavního města Prahy v současnosti šíří spousta nepřesností. „V textech, které lze brát za závazné, neexistuje zmínka o tom, že by pro epopej musel vzniknout samostatný pavilon,“ uvádí ředitelka galerie Magdalena Juříková.

Její slova podpořil také pražský magistrát. „Nikde taková podmínka skutečně není. Město se má o epopej starat, proto máme v současnosti vytipovaných pět nebo šest míst v Praze, kde probíhají studie možnosti výstavby samostatné budovy pro toto umělecké dílo,“ uvedl radní Jan Wolf. O finálním výběru adekvátních prostorů pro cyklus obrazů Alfonse Muchy má být jasno do konce letošního roku.

Prohlédněte si Slovanskou epopej v aktuálním umístění ve Veletržním paláci v Praze:

Fotogalerie
12 fotografií