Účelem nadačního fondu je podpora realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou epopej,“ píše se v usnesení zastupitelstva. Správní rada má mít pět členů a bude v ní kromě jiných starostka Vladislava Hujová (TOP 09). Na stavbu budovy mají dávat peníze lidé.

Záměr radnice se nelíbí opozici. Podle ní má umístění obrazů řešit Praha, nikoliv městská část. Navíc je podle opozice představa, že se lidé složí na stavbu budovy, lichá.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. 

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s jejich obavami nesouhlasí. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné. O jeho návrat usiluje také Moravský Krumlov, kde byla plátna dlouhá léta vystavena na zámku.

Uvažovalo se i o Letné a Výstavišti

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek.

V minulosti se v Praze mluvilo o několika místech, kde by rozměrná plátna mohla být, například na Výstavišti nebo na Letné. Obrazy věnoval Mucha Praze s podmínkou, že pro ně postaví zvláštní prostory.