Ačkoli v posledních letech je Homolka skloňována spíše kauzou ohledně podvodů, je také průkopníkem roboticky asistované chirurgie v Česku.

Od roku 2005, kdy jako první nemocnice v republice operačního robota Da Vinci získala, provedli doktoři téměř 1 400 operací, mezi nimiž byly i světově unikátní výkony. Starý Da Vinci ale již dosloužil a bez investice do nových sálů a robota by nemohla pokračovat.

Da Vinci Xi za 50 milionů korun
Autor: Tadeáš Provazník

„Považovali jsme za svou povinnost investovat do nákupu nového zařízení, aby naši vynikající specialisté mohli ve svém započatém díle pokračovat. Jsem spolu s nimi přesvědčen o tom, že robotická operativa má budoucnost, jelikož vývoj je jednoznačně v zájmu pacientů i celé společnosti,“ řekl Blesk.cz ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.

Da Vinci - chirurg nové generace

Stavba hybridního operačního komplexu se dvěma sály na Homolce trvala celkem dva roky a stála zhruba 110 milionů korun. Prozatím na novém robotickém systému Da Vinci Xi provedli od 1. srpna do poloviny září 29 operací.

Současný tým robotických lékařů Nemocnice Na Homolce tvoří dohromady asi dvacet lidí, kteří mají zkušenosti z více než dvou tisíc robotických operací. V jejich čele stojí Oto Kőhler, jenž byl v roce 2006 oceněn jako první v České republice za prvních sto vykonaných robotických operací.

3 miliony operací po celém světě

Přitom robotické technologie jsou ve zdravotnictví celkem nové. Poprvé se nevojensky objevily v nemocnicích až začátkem tohoto tisíciletí. „V současnosti je na světě asi 3 600 robotů, v Evropě jich je kolem šesti stovek a v České republice jich je sedm, z toho tři typu Da Vinci Xi,“ doplnil dále pro Blesk.cz Petr Štádler, primář cévní chirurgie.

Na celém světě roboti asistovali asi u tří milionů operací. Vyškolit doktora k tomu, aby mohl operovat společně s Da Vincim, trvá v závislosti na zkušenostech od několika týdnů do půl roku.

Da Vinci Xi je nejnovější generace amerického robotického systému. Na trhu je od roku 2014. Na rozdíl od robotů předchozích generací má zcela novou konstrukci robotických ramen, usnadňující nastavení podle typu operace, navigační systém a možnost zcela unikátní synchronizace se speciálním operačním stolem. V České republice se na robotech Da Vinci operuje zatím v sedmi zdravotnických zařízeních. Od roku 2005 bylo v ČR provedeno více než 11 tisíc robotických výkonů.

Podívejte se na fotografie nového robota:

Fotogalerie
45 fotografií